Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Proteus: Prvý vyrobený materiál na svete, ktorý sa nedá prerezať

Proteus: Prvý vyrobený materiál na svete, ktorý sa nedá prerezať
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z britskej Durhamskej univerzity a z nemeckého Inštitútu Fraunhofer tvrdia, že vyvinuli prvý vyrobený materiál na svete, ktorý nie je možné kompletne prerezať. Materiál má pritom len 15 percent hustoty ocele, takže by sa mohol dať použiť napríklad na výrobu nezničiteľných zámkov na bicykle alebo ako ľahký pancier.

Materiál s názvom Proteus má vo svojej celulárnej hliníkovej štruktúre uložené keramické gule, ktoré vytvárajú deštruktívne vibrácie. Tie otupujú akékoľvek rezné nástroje, ako sú uhlové brúsky, vŕtačky a podobne, ktoré sú proti materiálu nasadené. Vedci sa pri tvorbe materiálu Proteus inšpirovali tvrdou, celulárnou šupkou grapefruitu a tvrdými aragonitovými lastúrami mäkkýšov, ktoré sú odolné voči prasknutiu.

CT snímka materiálu Proteus ukazuje celurárnu hliníkovú štruktúru obalenú okolo keramických gulôčok.

Uhlová brúska alebo vŕtačka pretnú vonkajšiu vrstvu doštičky Proteus, no ako náhle sa dostanú ku keramickým guliam, začne zábava s vibráciami, ktoré otupujú ostré hrany rezného kotúča alebo vrtáka. Jemné častice keramického prachu potom začnú vyplňovať medzery v matricovej štruktúre kovu. To spôsobí, že sa stáva ešte tvrdším, čím rýchlejšie režete alebo vŕtate. Je to vďaka „interatomickým silám medzi keramickými zrnami, ktoré pôsobiacu energiu obrátia proti nástroju“.

Tento materiál je rovnako účinný aj proti rezaniu vodným lúčom, pretože sférický tvar keramických častí má tendenciu rozširovať vodný lúč, čím sa výrazne znižuje jeho rýchlosť rezania. Okrem použitia inovatívneho materiálu Proteus v podobe zámkov na bicykle či ľahkých pancierov vidia vedci aj jeho potenciál v ochranných pomôckach pre ľudí, ktorí používajú rezné nástroje. V súčasnosti sa čaká na patentovanie technológie a výskumný tím sa usiluje o partnerstvo s výrobcami pre začatie komercializácie materiálu.

Test, pokiaľ sa dostane kotúč uhlovej brúsky cez nerozrezateľnú tyč z materiálu Proteus.