Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika 3D tlače mení tvary objektov posuvom platformy

Nová technika 3D tlače mení tvary objektov posuvom platformy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je potrebné zmeniť tvar 3D vytlačeného objektu, treba zvyčajne zmeniť počítačový model, ktorý hovorí tlačiarni, čo má robiť. Nová a jednoduchšia technika však umožňuje iniciovať tieto zmeny v samotnej 3D tlačiarni, keď prebieha tlačová úloha.

Táto technika, ktorá bola vyvinutá tímom vedcov z univerzity Northwestern, sa dá aplikovať na existujúci typ 3D tlačiarne s digitálnym spracovaním svetla (DLP). Tá využíva vzory ultrafialového žiarenia, ktoré svietia cez priehľadné strany nádoby s fotocitlivou živicou. To spôsobí, že vybrané oblasti živice vo vnútri polymerizujú do vrstvy pevného materiálu. Prvá vrstva sa vytvára na vnorenej základnej platforme, ktorá sa postupne zvyšuje, aby bolo možné postupne pridávať ďalšie vrstvy. Nakoniec sa platforma zdvihne priamo z nádoby a pod ňou zostane dokončený 3D vytlačený objekt.

Schéma upraveného nastavenia DLP 3D tlače.

Normálne sa základná tlačová platforma zdvihne priamo hore. V novo navrhnutom systéme je však pripevnená k robotickému ramenu, ktoré s ňou pohybuje nielen vertikálne, ale aj horizontálne. Ak teda chce používateľ daným spôsobom zmeniť tvar objektu (bez nutnosti zmeny digitálneho modelu), môže dať ramenu pokyn, aby platformu postupne natáčalo alebo posúvalo v príslušnom smere, čo spôsobí zodpovedajúce skosenie platformy.

Na rozdiel od typických systémov DLP sa tento navyše nepozastavuje medzi jednotlivými vrstvami. Vďaka tomu dokáže vytlačiť až 4 000 vrstiev za približne dve minúty. Doteraz sa táto technika používala na dynamickú 3D tlač predmetov, ako je vaskulárny stent na mieru, mäkký pneumatický uchopovač, dvojitá špirála či model malej skrútenej Eiffelovej veže.

Skrútená Eiffelova veža, vytvorená pomocou novej techniky 3D tlače.