Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elon Musk oznámil humanoidného robota s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známy vizionár Elon Musk odhalil na prezentácii Tesla Day AI, že jeho spoločnosť pracuje na vlastnom humanoidnom robotovi poháňanom umelou inteligenciou. Podľa Muska je Tesla Bot navrhnutý tak, aby „prechádzal svetom vybudovaným pre ľudí a eliminoval nebezpečné, opakujúce sa a nudné úlohy“.

Oznámený humanoidný robot Tesla Bot by mal byť vysoký asi 173 centimetrov, bude vážiť asi 57 kilogramov a jeho tvár bude tvoriť obrazovka, ktorá mu umožní zobrazovať užitočné informácie. Robot bude mať maximálnu rýchlosť približne 8 km / h a bude schopný uniesť bremená až do hmotnosti 20 kilogramov, zvládne mŕtvy ťah až do 68 kilogramov alebo s vystretými rukami udrží náklad s hmotnosťou do 4,5 kilogramu.

Tesla Bot bude vnímať svet prostredníctvom ôsmich integrovaných kamier a počítača Full Self Driving. Prostredníctvom až 40 elektromechanických pohonov by sa mal dokázať pohybovať aj v priestoroch, ktoré nie sú určené pre roboty, a jeho „ruky na ľudskej úrovni“ a vnímanie okolitého sveta so silnou spätnou väzbou sľubujú, že budú užitočné v širokom spektre typicky ľudských zamestnaní.

Elon Musk oznámil vývoj humanoidného robota Tesla Bot s umelou inteligenciou.

Očividne, keď začnete hovoriť o stavbe humanoidných robotov, existujú už osvedčené vyvíjané stroje v tejto oblasti, ako je Asimo od Hondy alebo Atlas od firmy Boston Dynamics, ktorá je po novom vo vlastníctve spoločnosti Hyundai. Prečo si teda spoločnosť Tesla myslí, že má všetko, čo je potrebné na presadenie sa na trhu, ktorý sa vlastne ešte ani nevytvoril?

Elon Musk tvrdí, že Tesla už teraz prevádzkuje obrovskú flotilu inteligentných robotov vyškolených tak, aby videli svet, zmysluplne označovali veci, chápali požiadavky hovoreného jazyka a rozhodovali sa o autonómnych krokoch k dosiahnutiu požadovaného cieľa. Automobily Tesla si dovolil Musk označiť ako „napoly vnímavé roboty na kolesách a tieto technológie sa tak môžu dostať aj do humanoidnej podoby“.

Druhým dôvodom môže byť, že spoločnosť Tesla si prešla mnohými ťažkosťami, aby sa dokázala presadiť vo výrobe komplexných produktov, ktoré sú schopné splniť prísne štandardy automobilovej kvality. Toto úsilie by sa malo odzrkadliť aj pri vývoji humanoidného robota.

Oznámený humanoidný robot Tesla Bot.

Tesla považuje svojho robota Tesla Bot skôr za univerzálneho robota, a nie za robota, ktorý je stavaný na konkrétne úlohy, aj preto môže mať humanoidný tvar. V ľudskom svete sa tak humanoidný robot bude schopný jednoduchšie pohybovať ako čokoľvek iné na kolesách alebo pásoch, môže používať existujúce nástroje a potenciálne prevziať širokú škálu zamestnaní, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudia.

Musk, slávny zástanca názoru, že generalizovaná umelá inteligencia predstavuje obrovskú hrozbu pre bezpečnosť ľudí, pritom povedal, že „Tesla Bot nebude mať tento druh inteligencie a bude sa zameriavať jednoducho na automatizáciu nudných, nebezpečných a opakujúcich sa úloh“. Myšlienka nasadenia robotickej pracovnej sily Muska očividne oslovila; tvrdí, že v budúcnosti „by v zásade mala byť fyzická práca pre ľudí voľbou a nasadenie humanoidných robotov by mohlo mať aj hlboké dôsledky pre ekonomiku“.

Musk zatiaľ neplánuje komercializáciu, hovoril iba, že prototyp Tesla Bota by sme mohli vidieť zhruba o rok.

Oznámený humanoidný robot Tesla Bot.

Svet všeobecnej ľudskej práce je však oveľa rozmanitejší ako v automobilovom priemysle. Na to, aby bol Tesla Bot užitočný v širokej škále scenárov, si bude vyžadovať omnoho viac školení v oblasti neurónových sietí. No v tejto oblasti spoločnosť Tesla očividne disponuje najlepším hardvérom na svete. Jednou z doterajších najväčších výhod spoločnosti bolo množstvo údajov, ktoré neustále zhromažďuje prostredníctvom obrovského počtu automobilov Tesla na cestách vybavených kamerami a snímačmi.

Musk má peniaze a špičkových vývojárov, takže hoci Tesla Bot na jednej strane vyzerá ako jeden z ďalších technologických výstrelkov tohto vizionára, môžeme ostať prekvapení, keď sa v budúcnosti stane spoločnosť Tesla významným tvorcom humanoidných robotov s umelou inteligenciou.

Celú prezentáciu Tesla AI Day si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU. Humanoidný robot Tesla Bot sa dá vidieť od času prezentácie 2:05:24.

Oznámený humanoidný robot Tesla Bot.