Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia SensiCut identifikuje rôzne materiály pre rezanie laserom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo vyťaženej dielni je určite možné stratiť prehľad o tom, z akej látky sa daný list materiálu skladá, a preto môže byť jeho rezanie laserom riskantné. Novo vyvinutá platforma inteligentného snímania s názvom SensiCut je však navrhnutá tak, aby pomohla s identifikáciou až 30 rôznych materiálov na základe ich povrchových vlastností.

Experimentálne zariadenie, ktoré je v súčasnej dobe vyvíja MIT v Laboratóriu počítačovej vedy a umelej inteligencie (CSAIL), je možné pridať do existujúcich laserových rezačiek. Skladá sa zo štyroch hlavných častí: laserové ukazovadlo, obrazový snímač, mikroprocesor Raspberry Pi Zero a batéria. Všetky tieto komponenty sú obsiahnuté v 3D tlačenom kryte.

Potom, čo sa príslušný materiál položí na laserové rezacie lôžko, zasvieti naň laser zo zariadenia SensiCut. Jedinečná mikroskopická štruktúra povrchu materiálu spôsobuje, že sa laserové svetlo odráža späť vo výraznom škvrnitom vzore, ktorý zachytáva obrazový snímač. Použitím hlbokej neurónovej siete na prepojenom počítači je potom systém schopný priradiť tento vzor k jednému zo známych materiálov.

Platforma inteligentného snímania SensiCut rozlišuje medzi vizuálne podobnými materiálmi pre bezpečné používanie počas rezania laserom.

Displej na obrazovke počítača následne oznámi používateľovi, aký je to materiál, a indikuje ideálne nastavenia výkonu a rýchlosti pre rezací laser. Tiež navrhuje najlepšie využitie pre každý materiál a navyše upozorňuje operátorov, ak by materiál jednoducho nemal byť rezaný laserom. Niektoré plasty sa môžu totiž úplne roztaviť alebo môžu pri zahrievaní laserom uvoľňovať obzvlášť toxické výpary.

Technológia SensiCut môže dodatočne laserovo skenovať celý povrch plochého predmetu vyrobeného z viacerých materiálov a určiť, ktoré oblasti sú vyrobené z akých látok. Potom môže viesť laserovú rezačku, keď gravíruje text alebo grafiku na tento objekt, automaticky upravuje výkon a rýchlosť lasera pri jeho pohybe tam a späť medzi rôznymi materiálmi.

Technológia je v súčasnosti na 98 percent presná pri identifikácii materiálov, ako sú rôzne druhy plastov, kovov, dreva a papiera. Naopak, o existujúcich systémoch, ktoré jednoducho používajú optickú kameru na posúdenie vizuálnych charakteristík materiálu, sa tvrdí, že sú oveľa menej presné.