Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot sa zhostí úlohy dirigenta v talianskej opere

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Centrom pozornosti počas dnešného vystúpenia zrejme nebude taliansky tenorista Andrea Bocelli a filharmonický orchester Lucca. Pohľady divákov bude priťahovať najmä dirigent orchestru, ktorým bude dvojramenný robot YuMi od technickej firmy ABB. Stroj prevezme úlohu dirigenta a povedie orchester počas slávnej árie „La Donna é Mobile“ od Verdiho opery „Rigoletto“.

Predstavenie je súčasťou prvého medzinárodného festivalu robotiky, na ktorom vystúpi aj sólistka Maria Luigia Borsi, ktorú opäť povedie robot YuMi počas spievania „O mio babbino caro“ z Pucciniho opery „Gianni Schicchiho“. Prestavenie sa bude konať v divadle Verdi v talianskom meste Pisa.

Aby robot YuMi dokázal robiť dirigenta, musel prejsť procesom nazvaným „navigovanie cez programovanie,“ ktoré zahŕňalo držanie robotických paží a ich fyzické vedenie v rámci úlohy. Robot YuMi si tieto ťahy zapamätal a môže ich potom na základe príkazov kedykoľvek zopakovať.

Spoločnosť ABB zostrojila dvojramenného robota s názvom YuMi, ktorý sa dokáže zhostiť úlohy dirigenta orchestru.

Spoločnosť ABB využila svoj softvér RobotStudio pre jemné doladenie pohybov robotických paží a prstov s cieľom zabezpečiť synchronizáciu s hudbou. Inými slovami robot dokáže presunúť svoje ramená správnym spôsobom a v správnom čase do oblasti, kde ho predtým inštruoval ľudský technik. Robot by v budúcnosti mohol slúžiť napríklad ako pomôcka na prvých skúškach v prípade výpadku ľudského dirigenta.

Spoločnosť ABB využila svoj softvér RobotStudio pre jemné doladenie pohybov robotických paží a prstov s cieľom zabezpečiť synchronizáciu s hudbou.