Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Americké námorníctvo chce do flotily pridať obrovskú robotickú ponorku

Americké námorníctvo chce do flotily pridať obrovskú robotickú ponorku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako súčasť plánu, ktorého cieľom je prechod z diaľkovo ovládaných podvodných dronov na autonómne stroje, sa rozhodlo americké námorníctvo (US Navy) udeliť spoločnosti Lockheed Martin zmluvu na 43,2 milióna dolárov pre vývoj autonómneho stroja Orca Extra large Unmanned Submarine Vehicle (XLUUV). Ponorka bude schopná vykonať viac misií bez ľudskej posádky alebo potreby nepretržitého diaľkového dohľadu.

Drony ako také spôsobili revolúciu v leteckých bojoch aj vo vedení podmorských vojen. Podvodné drony boli pritom v posledných rokoch používané na záchranu, vyhľadávanie mín, sledovanie priestoru a množstvo ďalších úloh. Bohužiaľ súčasná generácia bezpilotných podmorských systémov má len obmedzenú autonómiu. To znamená, že neprinášajú veľkú úsporu finančných prostriedkov, pretože sú potrebné konvenčné lode a ponorky na ich prepravu, vypustenie a opätovné naberanie z mora.

Projekt autonómnej robotickej ponorky Orca XLUUV by mal tieto problémy eliminovať. Ponorka je oveľa väčšia ako súčasné podvodné drony (jej veľkosť ešte má byť presne určená) a jej otvorená architektúra je modulárna s konfigurovateľnou pozíciou užitočného zaťaženia. V ostrej prevádzke bude môcť Orca samostatne opustiť základňu, cestovať na pracovnú pozíciu a zostať na nej, dokiaľ bude potrebné, zatiaľ čo prevezie náklad a zostáva v pravidelnom kontakte s s veliteľstvom. Na konci svojej misie sa potom opäť samostatne vráti domov.

Americké námorníctvo chce do flotily pridať obrovskú robotickú ponorku

Myšlienkou projektu nie je len ušetrenie nákladov, pretože Orca bude môcť operovať autonómne, ale tiež môže vykonávať strategické misie bez toho, aby boli ohrozené životy námorníkov. Ponorka by sa mala stať nástrojom pre špionážne misie, prieskumné misie, pozorovateľské misie, vyhľadávanie mín, indikáciu a výstrahu pred nepriateľom, ale aj ako výcviková platforma pre americké námorníctvo. Spoločnosť Lockheed Martin zatiaľ neoznámila žiadny časový harmonogram.