Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Syntetický senzor sám monitoruje rôzne zariadenia v celej miestnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naše domovy by sa vďaka rozvíjajúcemu sa ekosystému zariadení Internetu vecí mohli stať miestom pre množstvo inteligentných spotrebičov, svetiel, termostatov, televízorov, zásuviek, zvončekov a iných domácich zariadení. No tím vedcov z univerzity Carnegie Mellon sa snaží túto sieť rozvinúť o jedno šikovné zariadenie, ktoré používa senzory pre monitorovanie bežných domácich spotrebičov v celom priestore miestnosti.

Prototyp bol nazvaný ako Synthetic Sensor (Syntetický senzor) a pripája sa do bežnej elektrickej zásuvky. Miestnosť monitoruje prostredníctvom deviatich senzorov, ktoré sa bežne vyskytujú v inteligentných zariadeniach. Sú to senzory pre snímanie zvuku, svetla, vibrácií, tepla, teploty a elektromagnetických signálov. Syntetický senzor používa algoritmy strojového učenia, aby mohol zistiť, čo všetky merané údaje znamenajú.

Vedci z univerzity Carnegie Mellon vytvorili takzvaný Syntetický senzor (Synthetic sensor), ktorý dokáže monitorovať rôzne zariadenia a spotrebiče v celej miestnosti

Vďaka tomuto riešeniu sa dá miestnosť premeniť na inteligentné prostredie, pričom používateľ nemusí kupovať drahé inteligentné zariadenia alebo pripájať senzory ku všetkému možnému, čo chce sledovať. Algoritmy, ktoré využíva tento syntetický senzor dokážu určiť, kedy a ako sa používajú určité zariadenia v miestnosti, pričom sú dostatočne účinné na to, aby na základe zvuku a vibrácií vedeli určiť rozdiel medzi mlynčekom na kávu a mixérom.

Syntetický senzor pre monitorovanie využíva 9 senzorov, ktoré snímajú zvuk, svetlo, vibrácie, teplotu, elektromagnetické signály a iné faktory

Systém sa však nedá použiť na ovládanie samotných zariadení, ktoré monitoruje, no pomocou kontextových indikátorov vie rozpoznať v akom stave je monitorované zariadenie. Napríklad či je mikrovlnná rúra spustená alebo už dokončila ohrievanie a používateľovi sa na jeho smartfón zašle upozornenie, že jedlo má hotové a rúru treba vypnúť. S určitou odchýlkou je tiež možné zistiť koľko vody sa spotrebuje, či ako dlho je pustený kohútik.

Syntetický senzor pomocou algoritmov strojového učenia dokáže odhadnúť aj koľko vody pretieklo kohútikom

Pri takýchto zariadeniach je však potrebné myslieť aj na bezpečnosť. Aj preto vývojári úmyselne nevložili do zariadenia žiadnu kameru a keďže sú zbierané citlivé údaje, všetky dáta sú ukladané a spracované lokálne. Samozrejme Syntetický senzor je len v štádiu prototypu, takže nie je vôbec isté, či sa táto zaujímavá myšlienka niekedy dostane aj v komerčnej podobe k samotným spotrebiteľom.

Syntetický senzor by mohol nájsť uplatnenie aj v ekosystéme zariadení Internetu vecí