Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové inteligentné okná dokážu stmavnúť už za 30 sekúnd

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa s nimi väčšina z nás pravdepodobne ešte nestretla, už teraz existujú takzvané inteligentné okná, ktoré elektronicky dokážu meniť svoj stav medzi priehľadným a tónovaným sklom. Tieto okná pomáhajú blokovať slnečné lúče a udržiavajú tepelnú pohodu v miestnosti, čím sa šetria náklady na klimatizáciu. No táto technológia má stále určité nevýhody.

Experimentálny typ nového inteligentného okna zo Standfordskej univerzity však podľa tímu výskumníkov rieši nedostatky súčasných skiel. Nové okno je vyrobené z dvoch sklenených platní s priehľadnou vrstvou elektricky vodivého oxidu ciničitého (v prírode sa vyskytuje ako minerál kasiterit), ktorá je vložená medzi sklami.

Vo svojom neutrálnom stave zostáva okno relatívne jasné, čo umožňuje priechodnosť okolo 80 percent dopadajúceho svetla. Pri použití elektrického prúdu sa však roztok, ktorý obsahuje ióny medi a iného kovu, pohybuje od okrajov skla a keď sa dostane cez oxid ciničitý, zablokuje svetlo. Tým sa podarilo dosiahnuť priechodnosť dopadajúceho svetla na menej ako päť percent.

Výskumníci zo Standfordskej univerzity vyvinulu inteligentné okno, ktoré dokáže úplne stmavnúť v priebehu asi 30 sekúnd.

Podľa výskumníkov súčasné inteligentné okná potrebujú viac ako 20 minút, kým stmavnú a získajú modrý odtieň. Navyše sa tieto okná dlhodobým opakovaním procesu zatemnenia stanú viacej priehľadné. Na rozdiel od toho sa nové okno zo Standfodrskej univerzity dokáže stať nepriehľadným v priebehu iba 30tich sekúnd, má neutrálnu farbu a ustojí viac ako 5 000 opakovaní bez zjavnej degradácie účinnosti.

Zatiaľ existujú len prototypy vo veľkosti 25 centimetrov štvorcových, no výskumníci pracujú na zužovaní technológie a dúfajú, že konečný produkt by mohol ušetriť približne polovicu finančných nákladov, ktoré treba vynaložiť na zakúpenie súčasných inteligentných okien.