Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra tenký povlak premení bežné okno na inteligentné sklo

Ultra tenký povlak premení bežné okno na inteligentné sklo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú technológie pre výrobu energeticky úsporných okien s inteligentnými sklami, ktoré dajú elektronicky stmaviť, aby blokovali horúce slnečné lúče. No tieto systémy si vyžadujú napájanie elektrickou energiou. Vedci z austrálskej univerzity RMIT však vyvinuli povlak, ktorý po aplikácii pridá bežnému okennému sklu inteligentné funkcie bez nutnosti akéhokoľvek napájania energiou.

Povlak je zložený z pomerne lacného dioxidu vanadičného. Tento samoregulačný povlak má pritom hrúbku len 50 až 150 nanometrov, čo je približne 1000 krát tenšie ako je hrúbka ľudského vlasu.

Dioxid vanadičný pôsobí pri teplotách pod 67 stupňov Celzia ako izolátor, ktorý pomáha zadržať teplotu v miestnosti tak, aby sa nezohrievala cez okenné sklo. Napriek tomu umožňuje prieniku slnečného svetla do vnútra v plnom spektre. Pri teplotách nad 67 stupňov sa však dioxid vanadičný transformuje na kov, a zabraňuje vnikaniu tepla spôsobeného infračerveným slnečným žiarením.

Vedci z univerzity RMIT vyvinuli povlak, ktorý po aplikácii pridá bežnému okennému sklu inteligentné funkcie bez nutnosti akéhokoľvek napájania energiou.

Jednoducho povedané to znamená, že miestnosti sú teplejšie, keď sú teploty nižšie a chladnejšie, keď sú teploty vyššie. To by mohlo určitou mierou prispieť k zníženiu využívania vykurovacích alebo klimatizačných systémov. Navyše, ak si to užívatelia želajú, môžu potlačiť efekt blokovania lúčov pomocou prepínača pre stmievač.

Doteraz sa nanášanie povlakov dioxidu vanadičného riešilo tak, že sa na povrchu museli vytvárať špeciálne vrstvy alebo platformy. Tím vedcov z univerzity RMIT však vyvinul spôsob nanášania povlakov priamo na povrchy, ako je napríklad okenné sklo, bez potreby použitia týchto platforiem. Očakáva sa, že systém by mohol byť v blízkej budúcnosti aj komerčne dostupný.