Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biostamp: Presnejšie meranie fyzickej aktivity

Biostamp: Presnejšie meranie fyzickej aktivity
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Svoje fyzické aktivity si dnes už môžeme zmerať desiatkami fitness náramkov a inteligentných hodiniek, no pri vrcholových športovcoch je to trochu iné. Povedzme, že potrebujú niečo menej nápadné a snáď i presnejšie. Nuž a práve na to je tu Biostamp od MC10.

Spoločnosť Reebok už v spolupráci s vývojármi predstavila svoju tenučkú senzorickú čiapku, ktorá meria silu otrasov športovca. Môže tak predpovedať, či náhodou nie je jeho zranenie po náraze omnoho vážnejšie, ako vyzeralo. Teraz sa však pracuje na niečom ešte menšom a nenápadnejšom. Nejde pritom ani o náramok, ale rovno o tenučkú senzorickú nálepku Biostamp, ktorú si prilepí športovec na zápästie.

Tento typ obliekateľnej elektroniky, ktorá monitoruje športovcovu záťaž má byť omnoho presnejší, zberať dáta z aktivít 24 hodín. Okrem iného bude klasicky merať kvalitu spánku úroveň hydratácie a v príslušnom zariadení bude i zobrazovať odporúčanú úroveň tréningov. Snaží sa tak zabrániť tomu, aby športovci precenili svoje sily. V tom prípade totiž mnohokrát dochádza k zraneniam.

Naopak, práve po zraneniach si človek určuje dávku zaťaženia na základe toho, ako sa cíti. No naše pocity môžu byť často iné, ako reálne telesné podmienky a v tom prípade vedie k ďalšiemu riziku spojenému s úrazom.

Zaujímavosťou využitia presných meraní je i to, že by sa tieto fyzické dáta mohli premietať v priamom prenose v športových prenosoch. Fanúšikovia či investori, všetci budú vedieť, ako na tom ich idol je. Veď už teraz sa využívajú rôzne typy meraní rýchlosti a iných veličín.