Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lumen pošle svetlo tam, odkiaľ prišlo

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
21. 3. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes človek nemôže už len tak vybehnúť na prechádzku bicyklom bez toho, aby sa dostatočne neoznačkoval reflexnými pásikmi či vestou. No ak by sme si náhodou reflexné pásiky zabudli, môže nás zachrániť ešte jedna vec. Je ňou retro-reflexný bicykel Lumen.

Spoločnosť s názvom Mission Bicycle Company začala na Kickstarteri hľadať podporu pre svoj bicykel Lumen, ktorý je pokrytý retro-reflexnu vrstvou. Nie, nejde o zlý preklad z angličtiny. Existujú totiž viaceré druhy odrazov. Kým niektoré materiály sú difúzne, teda svetlo odrazia no zároveň rozptýlia, iné zase vysielajú svetlo inými smermi. Retro-reflexná vrstva však odošle prsne do miesta zdroja odraz. Touto vlastnosťou sa stáva najúčinnejšou. Mimochodom, poznáme ju pod pojmom „mačací pohľad“. Stačí si spomenúť, so sa stane, ak zasvietite do očí mačke.

Princíp fungovania retro-reflexnej vrstvy

Podľa slov tvorcov je problém i v tom, že lepiace reflexné pásy sú zhotovené na rovné plochy a nie na rôzne tvary trubiek, z ktorých sa skladá bicykel. Práve preto je pokrytá celá kostra množstvom miniatúrnych reflexných čiastočiek, ktoré odrazia svetlo okamžite tam, odkiaľ prišlo. Tento odraz sa deje až na vzdialenosť 300 metrov.