Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nezvyčajná inteligentná kamera mení ľudí na animovaných panáčikov

Nezvyčajná inteligentná kamera mení ľudí na animovaných panáčikov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Udržiavanie určitého zdania súkromia v spoločnosti, kde čoraz častejšie prevládajú kamery, je čoraz ťažšie. Nežiaduce oči však nie sú problémom len na verejnosti. V súčasnosti prichádza monitorovanie aj zvnútra domu. Či už ide o zjavné zdroje, ako je detská video pestúnka alebo počítačová webová kamera, či ľahšie prehliadnuteľné kamery, ako sú tie v autonómnom robotickom vysávači, trávime čoraz viac času sledovaním našou technológiou.

To je v poriadku len dovtedy, kým tieto zariadenia niekto nehackne a zábery zverejní na sociálnych sieťach či použije na vydieranie. Teraz inžinieri z Michiganskej univerzity však našli spôsob, ako zachovať súkromie bez toho, aby obetovali bezpečnosť alebo možnosti množstva inteligentných zariadení navrhnutých tak, aby nám uľahčili život. Vyvinuli totiž novú kameru s názvom PrivacyLens, ktorá dokáže zamaskovať identitu osoby tak, že ju premení na animovaného panáčika z jednoduchých liniek ešte predtým, ako sa kamkoľvek pošle.

Technológia PrivacyLens pozostáva zo štandardnej videokamery a kamery snímajúcej teplo na identifikáciu prítomnosti osoby na základe jej telesnej teploty. Palubná elektronika potom odstráni osobu z videa a nahradí ju animovaným panáčikom, ktorý napodobňuje jej skutočné pohyby. Spracovanie na dosiahnutie tohto cieľa prebieha priamo na kamere, takže teoreticky sa do cloudu neprenášajú žiadne identifikovateľné zábery.

Kamera PrivacyLens zachytáva štandardné digitálne video pomocou okrúhlej šošovky, zatiaľ čo štvorcová šošovka sníma teplo.

Výskumníci tvrdia, že okrem toho, že ich technológia zabraňuje trápnemu narušeniu súkromia, by mohla umožniť používateľom s chronickými ochoreniami využívať inteligentné zariadenia, ktoré monitorujú zdravie alebo cvičebné rutiny bez strachu.

„Kamery poskytujú bohaté informácie na monitorovanie zdravia,“ povedal Yasha Iravantchi, doktorand v odbore informatiky a inžinierstva na Michiganskej univerzite. „Mohlo by to pomôcť sledovať cvičebné návyky a iné aktivity každodenného života alebo privolať pomoc, keď starší človek spadne. To však predstavuje etickú dilemu pre ľudí, ktorým by táto technológia prospela. Toto zariadenie by nám mohlo umožniť získať cenné lekárske údaje a zároveň zachovať súkromie pacienta.“

Yasha Iravantchi vyzerá na tomto zábere z kamery ​​PrivacyLens ako anonymný panáčik.

Výskumníci tiež zabudovali do zariadenia posuvnú stupnicu ochrany osobných údajov, ktorá používateľom umožňuje kontrolovať úroveň cenzúry. Bolo to v reakcii na prieskum, ktorý zistil, že požadovaná úroveň cenzúry sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho miesta v dome.

„Náš prieskum naznačil, že ľudia by sa mohli cítiť pohodlne, keď si v kuchyni rozmazali tvár, ale v iných častiach domácnosti môžu chcieť odstrániť celé telo z obrazu,“ povedal Alanson Sample, profesor informatiky a inžinierstva na univerzite. zodpovedajúci autor štúdie popisujúcej zariadenie. „Chceme dať ľuďom kontrolu nad ich súkromnými informáciami a tým, kto k nim má prístup.“

Alanson Sample, docent informatiky a inžinierstva, a Yasha Iravantchi, doktorand informatiky a inžinierstva, pripravujú kameru PrivacyLens na ukážku.

Vedci sa domnievajú, že okrem pridania vítanej úrovne súkromia do zariadení v domácnosti by ich technológia mohla nájsť využitie aj vo verejných priestoroch, kde sa nevyžaduje zachytenie identity ľudí, no stále je dôležité vedieť, kde sa ľudia nachádzajú a čo robia. Či už ide o kamery na autonómnych vozidlách alebo spoločnosti používajúce kamery na zhromažďovanie údajov.

Sample podal dočasný patent na PrivacyLens s cieľom komerčného vydania, zatiaľ čo Iravantchi predstaví zariadenie na sympóziu Privacy Enhancing Technologies v Bristole vo Veľkej Británii, ktoré sa koná tento týždeň.