Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pri vývoji len 2 milimetre hrubého fotoaparátu sa vedci inšpirovali hmyzom

Pri vývoji len 2 milimetre hrubého fotoaparátu sa vedci inšpirovali hmyzom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú dnešné smartfóny oveľa tenšie, ako v minulosti, ich hrúbka má svoje hranice. Je to najmä kvôli zabudovanému fotoaparátu, ktorý vo všeobecnosti nemôže byť tenší ako 5 milimetrov. Vedcom z Inštitútu Fraunhofer pre aplikovanú optiku a precízne strojárstvo v Nemecku sa však podarilo vyvinúť fotoaparát s hrúbkou len 2 milimetre, ktorého optika sa skladá z 135tich drobných šošoviek, namiesto jednej veľkej.

Fotoaparát dostal označenie facetVISION a pri jeho zostrojení sa vedci nechali inšpirovať očami hmyzu, ktoré sú zložené s mnohých vrstiev. To znamená, že každá z 135 drobných šošoviek zachytáva inú časť foteného predmetu. Všetky tieto diely sú spojené do mozaiky, ktorá vytvorí celkový kompozitný obraz.

Prvý prototyp technológie facetVISION presúva zábery z fotoaparátu do smartfónu napojením na Bluetooth externé zariadenie

Vo svojej súčasnej podobe má prototyp fotoaparátu facetVISION svoje maximálne rozlíšenie iba štyri megapixle. Aj preto by sa v tomto štádiu mohol uplatniť najmä v aplikáciách, ktoré zahŕňajú senzory pre automobilový priemysel, kontrola kvality v polygrafickom priemysle, či v lekárskej technike.

Fotoaparát facetVISION môže byť vyrábaný v masovej produkcii, čo vedci z Inštitútu Fraunhofer predviedli na pokusnej výrobe

No tím vedcov dúfa, že sa im podarí posunúť hranice rozlíšenia fotoaparátu na viac ako 10 megapixlov, čo by už mohla byť predzvesť použitia fotoaparátu v mobilných telefónoch. Fotoaparáty facetVISION by pritom mohli byť vyrábané vo veľkých množstvách za použitia techník, podobných tým, ktoré sa v súčasnej dobe používajú na výrobu polovodičov. V tejto výrobe sa veľké kremíkové dosky režú na menšie oddelené kúsky.