Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Netflix experimentuje s diaľkovým ovládaním s pomocou ľudskej mysle

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite sa každému z vás niekedy stalo, že počas pozerania televízneho programu ste chceli prepnúť, no diaľkový ovládač práve v tej chvíli nebol po ruke, alebo ste pri pozeraní mali jednoducho obe ruky plné a museli ste odložiť maškrty, aby ste na ovládač mohli dosiahnuť. Tím vývojárov z Netflixu však vyvinul prototyp zariadenia, ktoré rieši tieto problémy tým, že umožní používateľovi ovládať rozhranie Netflixu iba silou jeho myšlienok.

Za týmto experimentom stoja štyria inžinieri z Netflixu, ktorí upravili schopnosti elektroencefalografickej (EEG) čelenky Muse, ktorá pomáha používateľom trénovať svoj mozog, aby sa viac sústredili a boli menej náchylní na rozptýlenie. Vývojári upravili čelenku tak, aby umožnila používateľovi prechádzať playlisty v Netflixe a silou myšlienky si vybrať správnu položku pre prehrávanie.

Vývojári z Netflixu pracujú na prototype diaľkového ovládania za pomoci ľudskej mysle

No Netflix nie je prvou spoločnosťou, ktorá skúma možnosti nahradenia diaľkového ovládača televízora ovládaním prostredníctvom ľudskej mysle. Už v roku 2015 predviedla BBC prototyp mysľou ovládaného televízora za použitia podobného EEG headsetu. Ale od počiatočného oznámenia sme o tomto projekte viac nepočuli. Dôvodom možno bolo aj to, že jedna z testovacích osôb poznamenala, že diaľkové ovládanie mysľou bolo oveľa pomalšie, ako s bežným diaľkovým ovládačom.

S pomocou upravenej EEG čelenky dokáže používateľ ovládať rozhranie Netflixu iba silou svojich myšlienok

Je teda otázne, či tento prototyp od Netflixu, ktorí autori nazvali „Mindflix“, nebude trpieť rovnakými problémami a jeho vývoj skončí pri prezentovanom videu. Fascinujúcou myšlienkou však stále zostáva to, že by sa v budúcnosti naozaj dali efektívne prepínať televízne programy iba za pomoci našej mysle. A možno ďalším krokom vo vývoji by mohla byť čelenka, ktorá zosníma náladu nositeľa a podľa nej mu automaticky vyberie vhodný televízny program.