Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia by mohla zdvojnásobiť rozlíšenie elektronických čítačiek

Nová technológia by mohla zdvojnásobiť rozlíšenie elektronických čítačiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odkedy spoločnosť Amazon prvýkrát vydala elektronickú čítačku kníh Kindle sa rozlíšenie displeja pomaličky zlepšilo od pôvodných 167 pixlov na palec (ppi) až po 300 pixlov na palec. Takýto displej má napríklad model čítačky Kindle Oasis. No vývoj v tejto oblasti pokračuje a spoločnosť Japan Display Inc. (JDI) prezentovala novú technológiu elektronického papiera s najvyšším rozlíšením na svete.

Spolupráca medzi spoločnosťami Sony, Hitachi a Toshiba stála v roku 2012 za vznikom novej spoločnosti JDI, ktorá sa špecializuje na vývoj malých a stredne veľkých displejov pre zariadenia s vhodnou veľkosťou. Vlani v novembri sa JDI spojila s taiwanskou spoločnosťou E Ink a začala pracovať na vyladení svojej technológie pre displeje zobrazujúce elektronický papier.

Spoločnosť JDI pred nedávnom prezentovala dva produkty, ktoré sú výsledkom spolupráce s E Ink. Tie pre zobrazenie elektronického papiera používajú technológiu prepojenia poly-silikónu pri nízkej teplote LTPS (Low-temperature poly-silicon), vďaka ktorej sa vývojárom podarilo dosiahnuť vysokých rozlíšení 400 a 600 pixlov na palec.

Spoločnosť JDI predstavila novú technológiu LTPS pre displeje zobrazujúce elektronický papier, ktoré tak môžu dosiahnuť rozlíšenia až 600 pixlov na jeden palec.

Predstavené zariadenia tak majú displeje zobrazujúce elektronický papier s porovnateľným alebo dokonca vyšším rozlíšením, ako najmodernejšie smartfóny. Napríklad displej iPhone 7 má rozlíšenie 326 ppi, zatiaľ čo iPhone 7 Plus má 401 ppi a najnovší smartfón Galaxy S8 má rozlíšenie až 570 ppi, no ani to nestačí na prvenstvo novej technológie. Spoločnosť JDI by chcela použiť nové typy displejov nielen pre elektronické čítačky kníh, smartfóny či tablety, ale aj pre narastajúci počet zariadení v ekosystéme Internetu vecí.