Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniatúrny čip by mohol priviesť k životu mikro-drony

Miniatúrny čip by mohol priviesť k životu mikro-drony
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z MIT úspešne pokračujú v úsilí o vytvorenie čo najmenších dronov a podarilo sa im vytvoriť novú verziu navigačného čipu Navion. Tento mozog pre drony má veľkosť včely, čiže len 20 štvorcových milimetrov a môže prispieť k ešte väčšej miniaturizácii dronov, ako toho boli doteraz výrobcovia schopní.

Okrem pôsobivých rozmerov sa čip môže pochváliť aj tým, že pre napájanie požaduje len 24 miliwattov, čo je okolo tisíciny potrebnej energie pre napájanie malej a energeticky úspornej nočnej lampy. Minuloročný čip pritom mal spotrebu „až“ 2 watty. Nižšie nároky na energiu môžu znamenať menšie batérie a tým pádom aj menšie drony.

Výskumníci pritom tvrdia, že čip Navion dokáže spracovať video pri rýchlosti až 171 snímok za sekundu a monitoruje inerciálne údaje o svojej polohe v 3D priestore, čo môže prísť vhod na miestach, kde nie je k dispozícii GPS. Nová verzia čipu komprimuje nasnímané zábery a spotrebuje menej pamäte. Výskumníci tiež zvýšili účinnosť svojich algoritmov.

Tím plánuje svoj prototyp čipu pridať do miniatúrneho pretekárskeho autíčka so zabudovanou kamerou. Neskôr chcú výskumníci otestovať čip aj s klasickými dronmi a potom samozrejme prídu na rad miniatúrne drony. Ak by sa nový čip Navion nakoniec dostal do komerčnej oblasti, výrobcovia by mohli viac popustiť uzdu svojej fantázie pri tvorbe ešte menších dronov ako v súčasnosti.

Výskumníci z MIT vytvorili novú verziu navigačného čipu Navion s rozmermi len 20 štvorcových milimetrov, čo môže prispieť k ešte väčšej miniaturizácii dronov.