Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový kamerový modul Raspberry Pi podporuje vymeniteľné objektívy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvý kamerový modul Raspberry Pi bol uvedený na trh v roku 2013, pričom išlo len o 5-megapixelovú jednotku. V roku 2016 sa rozlíšenie senzora zvýšilo na 8 megapixelov, čo bol doteraz aktuálny modul. Nový kamerový modul získal rozlíšenie 12,3 megapixelov a dokonca k nemu exituje aj podpora pre vymeniteľné objektívy.

Srdcom nového kamerového modulu Raspberry Pi High Quality Camera je 12,3 megapixelový obrazový snímač Sony IMX477 so zadným osvetlením. Ten má dvojnásobnú veľkosť pixela (1,55 um x 1,55 um), v porovnaní so snímačom IMX219, ktorý bol použitý v predchádzajúcom kamerovom module. To v praxi znamená vyššiu kvalitu fotografií a videí, ako aj zlepšený výkon pri snímaní v horších svetelných podmienkach.

Nový kamerový modul Raspberry Pi High Quality Camera s podporou vymeniteľných objektívov.

Pred novým obrazovým snímačom sa nachádza držiak pre CS objektívy, s nastavovacím krúžkom pre zaostrovanie a upevnením na statív. Objektívy typu C sa budú dať použiť pomocou dodávaného adaptéra C-CS. Adaptéry CS od tretích strán sú široko dostupné od predajcov tretích strán a Nadácia Raspberry Pi očakáva, že vývojári tak budú môcť používať niekoľko objektívov. V súčasnosti schválení predajcovia ponúkajú 6 mm CS objektív za 25 dolárov a 16 mm C objektív za 50 dolárov.

Nový kamerový modul Raspberry Pi High Quality Camera je už v predaji za 50 dolárov. Predchádzajúca verzia kamerového modulu zostane v predaji za 29,95 dolárov.

Nový kamerový modul Raspberry Pi High Quality Camera s podporou vymeniteľných objektívov.