Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľudské vlasy ako možný zdroj na výrobu OLED displejov

Ľudské vlasy ako možný zdroj na výrobu OLED displejov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viaceré moderné technológie už teraz využívajú niektoré trvalo udržateľné zdroje, ako je napríklad napájanie zo solárnych panelov. Vedci však teraz prišli s nezvyčajným nápadom a ukázali, že pre výrobu OLED displejov by sa mohli dať použiť aj také ľudské vlasy.

Prevažná väčšina ľudských vlasov sa zmetie z dlážky kaderníckych salónov a skončí ako odpad na skládke. Vedci z Technickej univerzity v Queenslande sa však rozhodli tento odpad zozbierať z miestneho kaderníctva a začleniť ho do elektronických zariadení. Dôvodom bol fakt, že vlasy sú dobrým zdrojom uhlíka a dusíka, čo je užitočné pri výrobe častíc emitujúcich svetlo.

Tím spracoval vyradené vlasy a potom ich spálil pri teplote 240 ° Celzia, pričom z nich vznikol materiál obsahujúci uhlík a dusík. V ďalšom kroku bol tento materiál premenený na uhlíkové nanočastice s rozmermi menej ako 10 nanometrov. Tie boli potom rozptýlené prostredníctvom polyméru a zhlukli sa do toho, čo tím nazval ako „nano-ostrovy“. Takto vzniknuté skupiny sa dajú použiť ako aktívna vrstva v OLED zariadeniach.

Tím vedcov z Technickej univerzity v Queenslande použil ostrihané vlasy z miestneho kaderníctva pre výrobu flexibilného displeja.

Keď sa použije nízke napätie, nanočastice žiaria modrou farbou. Nie je to síce nijako zvlášť jasné svetlo, no mohlo by byť dostatočné pre malé displeje, aké sa napríklad používajú v nositeľných zariadeniach. Technológia by sa mohla použiť aj v aplikáciách, kde sa vyžaduje malý zdroj svetla, alebo by mohla poslúžiť pre výrobu displejov v zdravotníckych zariadeniach, najmä z dôvodu netoxického materiálu.

Tím tvrdí, že v budúcnosti by sa mohli dať použiť aj zvieracie chlpy ostrihané z domácich miláčikov alebo dokonca ovčia vlna.

OLED displeje vyrobené z ľudských vlasov emitujú modrú farbu a mohli by sa dať použiť napríklad v inteligentných nositeľných zariadeniach.