Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook pracuje na AR okuliaroch so zameraním sa na čistotu zvuku

Facebook pracuje na AR okuliaroch so zameraním sa na čistotu zvuku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojárska odnož spoločnosti Facebook, ktorá nesie názov Facebook Reality Labs Research (alebo v skratke FRL Research), pracuje v súčasnosti na mnohých projektoch, ktoré majú pomáhať prekonať hlučné prostredie a priblížiť sa k ľuďom, s ktorými sa snažíme viesť rozhovor alebo vylepšiť náš každodenný život pri používaní AR okuliarov.

FRL Research skúma nové technológie, ktoré môžu rozšíriť, chrániť a vylepšiť naše sluchové schopnosti, čo nám môže dať schopnosť lepšie sa sústrediť a zároveň viesť bezproblémovú interakciu s ľuďmi a informáciami, na ktorých záleží. Jadrom tohto vývoja je zameranie sa na budovanie hardvéru, ktorý by bol hlboko zakorenený v sluchovom vnímaní a bol by rozšírený o najnovší vývoj v oblasti spracovania signálu a umelej inteligencie.

Základnou myšlienkou je, že ľudia by si počas konverzácie nasadali špeciálne AR okuliare (AR – Augmented reality, čiže rozšírená realita) s integrovanými mikrofónmi. Sledovaním toho, na čo alebo na koho sa nositeľ pozerá, môže potom kombinácia bežného hardvéru a softvéru, použitého v aktuálnom prototype, zistiť, čo by chcel nositeľ počuť, a vylepšiť tieto zvuky pri súčasnom potlačené ruchov v pozadí.

Prototyp prijímača do uší, ktorý využíva technológiu aktívneho potlačenia ruchu na zníženie úrovne okolitého hluku.

Pomocou vlastného hardvéru tím vývojárov tiež vytvoril prototyp technológie zvukové lúča s blízkym dosahom. Táto technológia by mohla byť užitočná, ak ste napríklad na hudobnom koncerte a potrebujete skontrolovať deti doma, pretože efektívne zvyšuje čistotu hovoru, zameriava sa výlučne na hlas nositeľa a efektívne tlmí hluk v pozadí. Ak sa použije s prijímačmi do uší s aktívnym potláčaním ruchov, ktoré sú v súčasnosti vo vývoji, môže sa volajúci preniesť do akéhosi kužeľa ticha počas telefonovania v hlasnom prostredí.

Jedným z konečných cieľov výskumu je vytvoriť okuliare s rozšírenou realitou, ktoré môžu vylepšiť vizuálny aj akustický svet okolo nositeľa. Nositeľné zariadenie ho môže napríklad previesť neznámymi ulicami do odporúčanej reštaurácie a potom zistiť, aké zvuky by nechcel pri jedle počuť (napríklad klimatizácia, kuchynský chaos alebo nepríjemne hlasná párty v neďalekom rohu) a odstránilo by tieto ruchy zo zvukového vnemu. Táto technológia by tiež mohla pomôcť dovolenkárom komunikovať s miestnymi obyvateľmi pri nákupoch, s prekladom v reálnom čase, so zameraním sa na hlas rodáka, aby bola zaistená presnosť, a potom by okuliare poskytli pred očami odpovede v danom jazyku.

Tím tiež berie do úvahy potenciálne obavy o súkromie a bezpečnosť a integruje ochranné opatrenia, ktoré zabránia zneužitiu technológie. No na uvedenie technológie do reálneho života zostáva stále veľa práce a teda aj času.

Prototyp audiotechniky umožňuje aj v hlasnom prostredí viesť čistú konverzáciu v normálnej hladine hlasu.