Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp 4K hologramu od Samsungu má široký pozorovací uhol

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V žánri sci-fi sa už desaťročia objavujú hologramy, no táto technológia je v reálnom svete stále mimo náš dosah. No spoločnosť Samsung teraz urobila veľký krok vpred smerom k realistickým hologramom so svojim prototypom zariadenia, ktoré dokáže zobrazovať 3D obrázky v rozlíšení 4K so širokým pozorovacím uhlom.

Existuje už niekoľko pokusov, ktoré sa snažia imitovať hologram, no skutočný hologram sú 3D obrázky, ktoré akoby vyskočili do priestoru z 2D obrazovky. Tento efekt sa snažili vedci vytvoriť pomocou laserov, ktorých svetlo je modulované presne tak, aby sa rôzne časti obrazu javili ako rôzne vzdialené, čo vytvára ilúziu hĺbky. Problém je, že väčšina z týchto 3D obrázkov je malá, má pomerne nízke rozlíšenie a je ich možné zobraziť iba z veľmi špecifického uhla.

Prototyp z dielne spoločnosti Samsung sa pokúša vyriešiť všetky tieto problémy. Displej má veľkosť podobnú tabletu, pričom zvláda zobrazovať 3D obrázky vo vysokom rozlíšení 4K, ktoré môže používateľ sledovať zo širších uhlov. Navyše sa vývojárom podarilo vytvoriť menej objemný optický systém a o spracovania holografického videa v reálnom čase sa postará len jediný procesor.

Protoyp hologramového zariadenia od spoločnosti Samsung zobrazuje 3D obrázky, ktoré sa dajú sledovať z oveľa širších uhlov.

Kľúčovým prvkom tohto prototypového zariadenia je nový optický prvok nazývaný ako riadiaca jednotka podsvietenia. Tá využíva na presmerovanie podsvietenia v danom smere deflektor lúča, ktorý v podstate rozširuje pozorovací uhol asi 30-násobne oproti pozorovaciemu uhlu holografického zariadenia bez tejto jednotky. Aby sa podarilo zobraziť holografické video, vývojársky tím použil typ programovateľného polovodiča, ktorý počíta obrazy skôr po vrstvách, a nie ako mračno bodov.

Výsledkom je tenké zariadenie s hrúbkou do 10 centimetrov, ktoré má plochý 10,1-palcový displej. Ten pritom dokáže „premietať“ hologramy s rozlíšením 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Tím svoju technológiu predviedol na 3D videu s korytnačkou plávajúcou okolo koralov, ktorú mohol používateľ riadiť pomocou klávesnice. Skutočnosť, že pozíciu korytnačky bolo možné okamžite aktualizovať, ukazuje, ako dobre dokáže zariadenie zvládnuť spracovanie v reálnom čase.

Prototyp hologramu od spoločnosti Samsung zobrazuje vílu, ktorá vyzerá ako by sa vznášala v ruke, v skutočnosti je však zobrazená na obrazovke na pozadí.