Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzormi vybavená lávka ukazuje účinnosť ľanovej konštrukcie

Senzormi vybavená lávka ukazuje účinnosť ľanovej konštrukcie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľan je veľmi užitočná plodina, ktorá sa používa vo všetkých druhoch výrobkov. Keďže betón je významným prispievateľom k emisiám uhlíka, tím pod vedením Technickej univerzity v Eindhovene (TU/e) skúma, či by sa dal použiť aj ako ekologickejší alternatívny stavebný materiál, a na tento účel skonštruoval lávku pre peších, ktorá je plná senzorov, aby dokázal účinnosť ľanovej konštrukcie.

Projekt má názov Smart Circular Bridge a nadväzuje na predchádzajúci výskum TU/e. Podieľa sa na ňom tím piatich univerzít, siedmich spoločností a troch obcí a nachádza sa v meste Almere v Holandsku. Most môžu používať chodci a cyklisti a jeho rozpätie je 15 metrov. Je dimenzovaný tak, aby bezpečne uniesol hmotnosť až 275 ľudí naraz.

Proces výstavby hlavnej konštrukcie mosta je úplne odlišný od výstavby štandardného mosta a zahŕňa ukladanie ľanu na bloky polyuretánu, ktoré prepožičiavajú mostu základný tvar. Na odstránenie všetkého vzduchu sa vykoná vákuová infúzia, na ktorú sa následne naleje živica, ktorá drží celú konštrukciu pohromade. Nakoniec sa nechá približne jeden deň vytvrdnúť.

Dekoratívne zábradlia mosta boli medzitým vyrobené robotickým tkaním ľanových vlákien a sú zámerne zložité, aby sa zdôraznili estetické a technické možnosti ľanu.

Pri výrobe mosta Smart Circular Bridge sa použil proces vákuovej infúzie.

„Na prvý most pre peších Smart Circular Bridge v Almere sa použilo približne 3,2 tony ľanových vlákien, ktoré pochádzajú najmä z francúzskej produkcie,“ vysvetľuje tlačová správa TU/e. „Vlákna utkané do rohoží sú impregnované polyesterovou živicou. V prvom moste Smart Circular Bridge je 25 percent tejto živice na báze biomasy. Pri nadchádzajúcich mostoch je cieľom zvýšiť tento podiel na približne 60 percent. Na dosiahnutie tohto cieľa sa používajú odpadové produkty z výroby bionafty a recyklované PET fľaše. Inovácie v projekte zahŕňajú nielen vývoj vhodnej živice, ktorá si poradí so zvyškovou vlhkosťou ľanových vlákien, ale aj vývoj urýchľovača bez kobaltu. Jednou z výhod tohto kompozitného materiálu je, že ľan je rýchlo rastúca rastlina - napríklad v porovnaní s drevom.“

Most pre peších Smart Circular Bridge má rozpätie 15 metrov a je postavený v meste Almere v Holandsku.

Most je v súčasnosti v prevádzke a je nepretržite monitorovaný pomocou takmer 100 integrovaných senzorov, ktoré zabezpečujú, aby odolal všeobecnému opotrebovaniu a striedaniu ročných období. Senzory dokážu zachytiť akékoľvek deformácie a ak sa dosiahne vopred definovaná hranica, výskumníci dostanú upozornenie. Šikovnou novinkou je, že údaje sa dajú prezerať na verejnej webovej stránke.

Smart Circular Bridge je len prvým z troch mostov, ktoré budú v nasledujúcich rokoch vyrobené s použitím ľanu. Druhý takýto most je plánovaný v Holandsku a tretí v Nemecku.