Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tehly naplnené mikroskopickými bublinami dokážu skvele izolovať

Tehly naplnené mikroskopickými bublinami dokážu skvele izolovať
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvalitnejšia tepelná izolácia sa odzrkadlí na nižších nákladoch na vykurovanie, no stenám pridá na hrúbke, čo v niektorých prípadoch môže byť na úkor architektonického zámeru. Nový typ tehly, ktorej otvory sú vyplnené hmotou z aerogélu by však v budúcnosti mohli vytvárať tenké steny s vysokými izolačnými vlastnosťami tak, že nebude potrebné na ne lepiť dodatočnú tepelnú izoláciu.

Načo pridávať vrstvu izolácie na tehlovú stenu, keď stena samotná môže byť postavaná z dutých tehál naplnenými izoláciou? Existujú samoizolačné tehly, ktoré sú vyplnené materiálom ako je perlit, minerálna vlna alebo polystyrén. No vedcom zo švajčiarskej výskumnej skupiny Empa sa s použitím typu aerogélu podarilo vytvoriť údajne najlepšie izolačné tehly na svete.

Aerogély sú vyrábané materiály z gélu, v ktorom bola kvapalná zložka nahradená plynom. Spolu s mimoriadne nízkou hmotnosťou majú tieto materiály aj veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Aj preto sa používajú vo výrobkoch, ako sú bundy. Vedci z výskumného strediska Empa zobrali tieto fakty do úvahy a vyvinuli pastu zloženú z častíc aerogélu, s ktorou sa dajú ľahko naplniť dutiny bežných tehlových tvárnic.

Vedci z výskumného ústavu Empa vyvinuli takzvanú "Aerotehlu" s vysokými tepelnoizolačnými vlastnosťami, čo je vlastne klasická tvárnica, ktorej dutiny sa vyplnia pastou z aerogélu.

Tieto takzvané „Aerotehly“ majú pritom v porovnaní s perlitom naplnenými tehlami rovnakej štruktúry asi o tretinu lepšie izolačné vlastnosti. To znamená, že pre dosiahnutie rovnakých tepelnoizolačných vlastností ako má aerogélová stena, by stena z tehál plnených perlitom musela byť hrubšia asi o 35 percnet. Rozdiel je ešte väčší v porovnaní s klasickými tehlami bez izolácie, kde si „Aerotehly“ vedú až osemkrát lepšie.

Má to však aj svoj háčik, pretože aerogél používaný v tepelnoizolačnej paste je v súčasnosti pomerne drahý. Výskumníci uvádzajú, že na jeden meter štvorcový muriva sú dodatočné náklady okolo 500 švajčiarskych frankov (približne 425 euro). Napriek tomu dúfajú, že technologický pokrok prinesie pokles ceny aerogélu a tak by sa „Aerotehly“ mohli v budúcnosti stať praktickým stavebným materiálom.

Porovnanie hrúbok stien pre dosiahnutie rovnakých tepelnoizolačných vlastností (vľavo "Aerotehla", v strede tvárnica vyplnená perlitom a vpravo klasická tvárnica bez izolácie).