Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologická alternatíva k polystyrénu má lepšie izolačné vlastnosti

Ekologická alternatíva k polystyrénu má lepšie izolačné vlastnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Polystyrén je materiál vyrábaný z ropy, ktorý sa nedá efektívne recyklovať, nie je biologicky odbúrateľný a pri horení znečisťuje ovzdušie. Vedci však vyvinuli ekologickejšiu alternatívu vo forme penovej hmoty na rastlinnej báze, ktorá nemá tieto nevýhody a navyše získala aj lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Experimentálna penová hmota, ktorú vyvinuli vedci zo Štátnej univerzity vo Washingtone, pozostáva z asi 75% nanokryštálov celulózy. Nový materiál nielenže prekonáva izolačné vlastnosti polystyrénov a molitanov vyrábaných na báze ropy, no navyše udrží až 200 násobok svojej vlastnej hmotnosti bez vzniku deformácií, je biologicky degradovateľný a pri spaľovaní nevytvára popol.

Výskumníci na výrobu použili proces známy ako kyslá hydrolýza, kedy sa štiepia chemické väzby v celulóze z drevnej buničiny a premieňajú sa na nanokryštály. K týmto kryštálikom potom vedci pridali polyvinylalkohol, ktorý ich spojil, čím sa vytvorila elastická, rovnomerne štruktúrovaná penová hmota.

Vedci vyvinuli ekologickejšiu alternatívu voči polystyrénu, ktorá má dokonca aj lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Hoci už predtým boli vytvárané iné celulózové penové hmoty, podľa vedcov zo Štátnej univerzity vo Washingtone tieto materiály nemali také tepelnoizolačné vlastnosti, aké by mali mať a degradujú pri vysokých teplotách alebo vo vlhkom prostredí. Ich metóda prináša „vysoko výkonné kompozitné penové hmoty na báze nanokryštalickej celulózy, ktoré sú vynikajúcou kombináciou tepelnoizolačných schopností a mechanických vlastností.“

Takéto materiály môžu v budúcnosti prispieť k úsporám energie, k menšiemu využívaniu materiálov na báze ropy a teda aj k zníženiu nepriaznivých vplyvov na životné prostredie. Tím výskumníkov sa teraz zameriava na rozšírenie výrobného procesu pre priemyselnú úroveň, pričom využíva lacné suroviny pre vytvorenie „komerčne životaschopného produktu“.