Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony by mohli už aj samé zatĺkať asfaltovú strešnú krytinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumné projekty ukazujú, že autonómne drony sa dajú využiť pre množstvo rôznych zaujímavých úloh, napríklad v stavebníctve. Vedci z univerzity v Michigane práve v tejto oblasti navrhli ďalší spôsob využitia dronu, ktorý je schopný samostatne zatĺkať asfaltové šindle na testovacej streche.

Tím vedcov použil bežne dostupnú nastreľovaciu pištoľ na klince a dron DJI S1000. Aby bol dron schopný nielen prenášať nastreľovaciu pištoľ, ale ju aj aktívne používať pre zatĺkanie asfaltových strešných šindľov, výskumníci vytvorili systém kamier a značiek. Tie dronu umožnia presne vidieť, kde sa nachádza v prostredí a rozpoznať, kam treba zatĺcť klinec.

Pre aktiváciu spúšte elektrickej nastreľovacej pištole na klince bol dron vybavený naprogramovaným virtuálnym spínačom, ktorý dron aktivuje, keď sa nachádza v správnej polohe. Tím potom predviedol viacero ukážok, počas ktorých takto vyzbrojený dron zatĺkal asfaltové šindle na menšom drevenom paneli v rôznych uhloch, ktorý napodobňoval strechy s rôznymi sklonmi.

Vedci z univerzity v Michigane navrhli ďalší spôsob využitia dronu, ktorý je schopný samostatne zatĺkať asfaltové šindle na testovacej streche.

Hoci sú schopnosti testovacieho dronu pôsobivé, jeho autonómny systém, ktorý je v súčasnosti v štádiu overenia konceptu, dosahuje zatiaľ horšie výsledky pri vykonávaní práce v porovnaní s ľudským pracovníkom. Výskumníci však vidia niekoľko spôsobov, ako by sa mohli dať vylepšiť schopnosti dronu. Ten je teraz schopný pracovať iba 10 minút, no pridaním napájacieho kábla by mohol operovať bez prestávok na nabíjanie batérie. Navyše by sa takto dala využiť aj výkonnejšia pneumatická nastreľovacia pištoľ na klince.

Vedci si tiež uvedomujú, že systém kamier a značiek by bol náročný pre praktické aplikovanie technológie. S použitím lesklých lepiacich pásikov a rozpoznaním rozdielov vo farbách asfaltovej strešnej krytiny a materiálu pod ním by dron mohol mať dostatok vizuálnych podnetov na to, aby si našiel správnu cestu.