Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpad z dreva spraví recyklovaný betón ešte pevnejším

Odpad z dreva spraví recyklovaný betón ešte pevnejším
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba cementu, ktorý sa používa v betóne, je veľkým zdrojom emisií CO2, takže čím viac môžeme recyklovať existujúci betón, tým lepšie. Nová štúdia pritom poukazuje na to, že vyradený betón sa v rámci recyklácie môže stať oveľa pevnejším, keď sa do neho pridá drevný odpad.

Betón sa vyrába zmiešaním kameniva (napríklad štrku) s vodou a s cementom. Po vytvorení zmesi potom cement stvrdne a spojí sa s kamenivom. Výsledkom je pevný blok stavebného materiálu. Vedci z univerzity v Tokiu rozdrvili kúsky takéhoto betónu na prášok, následne pridali vodu a lignín, ktorý získali z drevného odpadu. Lignín je organický polymér s veľmi hustou mriežkovou štruktúrou a je kľúčovou súčasťou podporného tkaniva, ktoré dodáva drevu jeho tuhosť.

Vedci potom zmes zahrievali a vystavili ju vysokému tlaku. Zistilo sa, že presným vyladením premenných, ako je napríklad pomer betónu / lignínu, objemu vody, teploty, plus množstvo a trvanie tlaku, sa lignín vyformoval do vysoko účinného lepidla, ktoré spája kusy betónového prášku dohromady.

Počas následného testovania sa zistilo, že recyklovaný betón má väčšiu pevnosť ťahu pri ohybe ako pôvodný betón, z ktorého bol vyrobený. Navyše by sa nový materiál s obsahom lignínu mal pravdepodobne po vyradení biologicky rozložiť. Vedci sa tiež domnievajú, že by sa mohol použiť aj lignín získaný z iných rastlinných zdrojov, napríklad z poľnohospodárskeho odpadu. V konečnom dôsledku by to mohlo viesť k vytvoreniu nového „prírodného“ betónu, v ktorom sa namiesto cementu používa lignín.

Podľa vedcov by ich zistenia mohli podporiť posun k ekologickejšiemu a hospodárnejšiemu stavebníctvu, spolu s redukovaním skládok odpadu s betónom a drevom.

Ilustračné foto (Zdroj: Univerzita v Tokiu)