Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Legu podobné 3D tlačené nosníky ako ľahšia alternatíva k betónu

Legu podobné 3D tlačené nosníky ako ľahšia alternatíva k betónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Železobetónové nosníky slúžia ako dôležité konštrukčné prvky pre budovy a mosty, no bývajú dlhé a ťažké, takže na ich prepravu a inštaláciu sú potrebné veľké mechanizmy. Vedci preto pracujú na alternatíve patentovaného systému, ktorý využíva „lego“ segmenty z 3D tlačeného plastu. Tie sa dajú poskladať do nosníka, čím sa výrazne zníži jeho hmotnosť a čas výstavby.

Vedci zo španielskej Polytechnickej univerzity vo Valencii sa rozhodli navrhnúť alternatívu k súčasným železobetónovým nosníkom. Svoju alternatívu vyvíja tím už takmer tri roky a teraz pristúpil k dizajnu, ktorý by mohol priniesť revolúciu do sveta staviteľstva.

Jednotlivé segmenty 3D tlačeného nosníka.

Alternatívny stavebný systém 3D tlačených nosníkov sa skladá zo série jednotlivých segmentov, ktoré je možné 3D tlačiť z recyklovaných plastov. Tieto segmenty sa dajú následne zostaviť na mieste a vyplniť betónom tak, aby vytvorili štruktúru nosníka. Vnútorné zloženie týchto jednotlivých segmentov je inšpirované spôsobom, akým sa formujú silné a kompaktné ľudské kosti, a prináša nosníkom niektoré užitočné vlastnosti.

Pospájané segmetny 3D tlačeného nosníka z recyklovaných plastov sa vyplnia betónom.

Podľa tímu napodobňujú 3D tlačené profily inteligentný prírodný systém a jeho reprodukcia v týchto inovatívnych nosníkoch im zaručuje nízku konštrukčnú hmotnosť a veľmi vysoké mechanické vlastnosti. Nosníky tak môžu mať údajne až o 80 percent nižšiu hmotnosť ako štandardné betónové nosníky a neobsahujú žiadny kov, čím sa eliminuje riziko korózie. Navyše ich 3D tlačená forma sa dá ľahko prispôsobiť, takže jednotlivé nosníky môžu byť navrhnuté v potrebných rozmeroch pre danú stavebnú konštrukciu.

Vedci si dali svoju technológiu 3D tlačených konštrukčných nosníkov patentovať a v pláne je komercializácia tejto technológie.

Tím vedcov z Polytechnickej univerzity vo Valencii s jedným zo svojich 3D tlačených nosníkov.