Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Frontier sa stal najvýkonnejším superpočítačom na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Superpočítač s názvom Frontier, ktorý patrí pod americké Ministerstvo energetiky bol na Medzinárodnej konferencii o superpočítačoch 2022 v nemeckom Hamburgu vyhlásený za najrýchlejší na svete a je prvým systémom, ktorý vstúpil do éry exascale superpočítačov.

Americké Ministerstvo energetiky v roku 2019 nadviazalo spoluprácu so spoločnosťou Cray pri budovaní nového superpočítača v Národnom laboratóriu Oak Ridge (ORLN) v štáte Tennessee, v ktorom sa už nachádzali superpočítače Titan a Summit. Druhý menovaný bol najvýkonnejší, kým ho v roku 2020 neprekonal japonský superpočítač Fugaku.

Títo členovia sú na vyššom konci zoznamu 500 najlepších superpočítačov s pôsobivo rýchlymi výpočtami, pričom superpočítač Fugaku zvládne viac ako 415 000 biliónov operácií s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu, zatiaľ čo nový systém ORNL úplne zatieni predchádzajúce výpočtové úsilie s veľkým náskokom.

Superpočítač Frontier totiž prekonáva hranicu exaflopov a vykonáva 1,102 kvintilióna výpočtov za sekundu, ktoré boli merané testami High-Performance Linpack Benchmark. A výkon v zmiešanej presnosti nameraný v teste High-Performance Linpack-Accelerator Introspection, ktorý „meria rýchlosť výpočtov vo výpočtových formátoch typicky používaných metódami strojového učenia, ktoré sú hnacou silou pokroku v oblasti umelej inteligencie“ ukazuje, že superpočítač Frontier pracuje s výkonom približne až 6,88 exaflopov.

Systém Frontier sa skladá zo 74 špeciálne postavených skríň, ktoré obsahujú viac ako 9 400 uzlov na báze procesorov  AMD, 700 petabajtov úložného priestoru a 145 km sieťových káblov.

„Superpočítač Frontier otvára novú éru exascale výpočtovej techniky na riešenie najväčších vedeckých výziev na svete,“ povedal Thomas Zacharia, riaditeľ ORNL. „Tento míľnik ponúka len náhľad na bezkonkurenčné schopnosti Frontieru ako nástroja na vedecké objavy.“

ORNL je súčasne stále v procese testovania a overovania technológie, pričom sa očakáva, že systém Frontier bude sprístupnený na plnú vedeckú prevádzku začiatkom budúceho roka.

Tento superpočítač sa pritom skladá zo 74 účelových skríň superpočítača HPE Cray EX s viac ako 9 400 procesormi AMD a viac ako 37 000-timi grafickými procesormi, 700 petabajtami dátového úložiska, ktoré ponúka špičkovú rýchlosť zápisu až 5 terabajtov za sekundu, ako aj s energeticky efektívnym kvapalným chladením, pri ktorom sa každú minútu prečerpá približne viac ako 22 700 litrov kvapaliny, spolu s približne 145 kilometrami sieťových káblov. Predpokladá sa, že jeho teoretický maximálny výkon je až dva exaflopy.

Superpočítač ORNL Frontier bol potvrdený ako najrýchlejší na svete s výkonom 1,1 exaflopov.

Rebríček Green500, ktorý sa zostavuje každé dva roky, má aj nového šampióna v energetickej efektívnosti. Frontier Test & Development System, čo je v podstate len jeden rack identický s tými, ktoré tvoria výkonnejší systém Frontier, sa umiestnil na prvom mieste v oblasti zmiešaných presných výpočtov s 62,68 gigaflopmi na watt. Hlavný systém Frontier sa zatiaľ umiestnil na druhom mieste s energetickou účinnosťou 55,23 gigaflopov na watt.