Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kvantový počítač na báze diamantu sa spája so superpočítačmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvantová výpočtová technika možno práve urobila veľký krok vpred, keďže superpočítačové zariadenie v Austrálii sa stalo prvým, do ktorého bol integrovaný kvantový počítač. Kvantový procesor, ktorý vyvinula nemecko-austrálska startup spoločnosť Quantum Brilliance, pracuje pri izbovej teplote a teraz bude pracovať v tandeme s klasickými superpočítačmi vo Výskumnom centre Pawsey Supercomputing.

Kvantové počítače majú potenciál výrazne prekonať tradičné stroje tým, že využívajú svet kvantovej fyziky. Výpočty môžu vykonávať oveľa rýchlejšie, pretože kvantové bity (qubity) informácií môžu existovať vo viacerých stavoch súčasne a údaje sa môžu prenášať okamžite prostredníctvom kvantového prepojenia. Problémom je, že väčšina existujúcich kvantových počítačov používa ako qubity supravodiče, ktoré fungujú len pri teplotách tesne nad absolútnou nulou. Toto náročné chladenie zvyšuje objem, náklady a spotrebu energie, čo obmedzuje možnosti použitia týchto kvantových počítačov.

Spoločnosť Quantum Brilliance však vyvinula procesor kvantového počítača, ktorý môže pracovať pri izbovej teplote. Jeho qubity nie sú vyrobené zo supravodičov, ale z defektov v diamantových mriežkach, ktoré sú oveľa menej citlivé na tepelné vibrácie a odolnejšie aj voči mechanickým otrasom.

Kvantový procesor Quantum Brilliance je nainštalovaný v racku superpočítača vo Výskumnom centre Pawsey Supercomputing v Perthe v Západnej Austrálii.

Teraz bol tento kvantový procesor nainštalovaný vo Výskumnom centre Pawsey Supercomputing v Perthe v západnej Austrálii. Je to prvýkrát, čo bol kvantový počítač integrovaný priamo do racku vedľa tradičného superpočítača, v tomto prípade nového superpočítača Pawsey HPE Cray Ex, Setonix.

Zariadenie sa bude používať na testovanie hybridných modelov kvantových a tradičných počítačov, čo umožní výskumníkom preniesť niektoré výpočtové úlohy na kvantový procesor a využiť jeho jedinečné prednosti. Dúfa sa, že to nielen priamo podporí nové objavy, ale pomôže to vedcom, ktorí ešte nemali prístup ku kvantovým počítačom, lepšie im porozumieť.

„Poskytneme tak testovacie prostredie, kde sa budú dať dokázať reálne aplikácie, takže naši výskumníci budú môcť robiť efektívnejšie a urýchlia objavy,“ povedal Mark Stickells, výkonný riaditeľ Pawsey.

Tím opisuje tento míľnik vo videu na začiatku článku alebo TU.