Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejšia internetová sieť bola vylepšená na neuveriteľných 46 Tb/s

Najrýchlejšia internetová sieť bola vylepšená na neuveriteľných 46 Tb/s
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najrýchlejšia internetová sieť na svete sa stala ešte o niečo rýchlejšou. Sieť Energy Sciences Network (Esnet) bola modernizovaná na ESnet6 a môže sa pochváliť obrovskou šírkou prenosového pásma až 46 terabitov za sekundu (Tb/s). No je určená výhradne pre vedcov.

Pôvodná internetová sieť ESnet bola založená v roku 1986 s cieľom pomôcť prepojiť vedcov z rôznych laboratórií ministerstva energetiky v USA a umožniť im rýchlo zdieľať obrovské množstvo nespracovaných údajov. Odvtedy prešla mnohými inováciami, aby držala krok s technologickým pokrokom a obrovským množstvom údajov generovaných vedeckými experimentmi. V roku 2021 sa prostredníctvom siete prenieslo neuveriteľných 1,1 exabajtu údajov.

A teraz prichádza ďalší generačný skok. Sieť ESnet6 tvorí 15 000 míľ (24 000 km) vyhradených optických káblov rozprestierajúcich sa po celej krajine, ktoré umožňujú chrbticové spojenia siete, z ktorých každé dokáže prenášať dáta v rozmedzí od 400 gigabitov za sekundu (Gb/s) do 1 Tb/s. Už predtým bola najrýchlejšou internetovou sieťou na svete, ale teraz si toto prvenstvo upevňuje vďaka šírke pásma až 46 Tb/s. Zaujímavé však je, že nejde o rekordnú rýchlosť prenosu dát. Táto pocta patrí experimentálnej zostave v Japonsku, ktorá dosiahla ohromujúci 1 petabit za sekundu (Pbps), čo je 1 000 Tbps.

Pre porovnanie, pravdepodobne si vystačíte s niekoľkými stovkami megabitov za sekundu (Mbps), zatiaľ čo sieť ESnet6 zodpovedá 46 miliónom Mbps. Samozrejme, nie je to len preto, aby si vedci mohli stiahnuť celý Netflix a pozerať ho, kým čakajú na rast bunkových kultúr. Sieť ESnet6 je navrhnutá tak, aby vedcom umožnila prenášať veľké súbory údajov medzi tímami, prístrojmi a zariadeniami, a bude vybavená tak, aby pomohla riešiť veľké, dátovo náročné oblasti výskumu, ako je modelovanie klímy, genomické štúdie, pozorovania teleskopov, fyzikálne experimenty a kvantové informácie.