Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý neuromorfný superpočítač na svete napodobní ľudský mozog

Prvý neuromorfný superpočítač na svete napodobní ľudský mozog
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski výskumníci zostavujú superpočítač, ktorý má napodobniť najúčinnejší učiaci sa stroj na svete, neuromorfné monštrum schopné vykonať približne 228 biliónov synaptických operácií za sekundu, ktoré zvláda ľudský mozog. S nástupom éry umelej inteligencie je jasné, že tento technologický skok je jedným z najvýznamnejších v histórii našej planéty a veľmi skoro sa hlboko zakorení v každej časti nášho života.

Všetko však závisí od absolútne obrovského množstva výpočtového výkonu. Podľa súčasných trendov budú samotné servery s umelou inteligenciou, ktoré predáva spoločnosť NVIDIA, pravdepodobne ročne spotrebovávať viac energie ako mnohé malé krajiny. Vo svete, ktorý sa zúfalo snaží dekarbonizovať, je takéto energetické zaťaženie obrovskou prekážkou.

Ale ako sa často stáva, príroda už tento problém vyriešila. Naše mozgy sa dokážu extrémne rýchlo učiť aj z malého množstva chaotických dát alebo spracovať ekvivalent miliardy matematických operácií každú sekundu, a pritom spotrebujú len slabých 20 wattov energie.

A to je dôvod, prečo tím na univerzite Western Sydney buduje neuromorfný superpočítač s názvom DeepSouth. Ide o prvý stroj tohto typu, ktorý bol kedy postavený, a ktorý bude schopný simulovať neurónové siete v rozsahu celého ľudského mozgu.

Superpočítač DeepSouth bude prvým strojom, ktorý dokáže simulovať neurónové siete s hrotmi v rozsahu celého ľudského mozgu.

„Pokrok v našom chápaní toho, ako mozog počíta pomocou neurónov, bráni naša neschopnosť simulovať siete podobné mozgu v takom rozsahu,“ hovorí profesor André van Schaik, riaditeľ Medzinárodného centra pre neuromorfné systémy. „Simulovanie neurónových sietí s hrotmi na štandardných počítačoch pomocou grafických procesorov (GPU) a viacjadrových centrálnych procesorov (CPU) je jednoducho príliš pomalé a energeticky náročné. Náš systém to zmení. Táto platforma prispeje k pokroku v našom chápaní mozgu a k rozvoju počítačových aplikácií na úrovni mozgu v rôznych oblastiach, vrátane snímania, biomedicíny, robotiky, vesmíru a rozsiahlych aplikácií umelej inteligencie“.

Očakáva sa, že superpočítač DeepSouth bude spustený do prevádzky už v apríli 2024. Výskumný tím očakáva, že bude schopný spracovať obrovské množstvo údajov vysokou rýchlosťou, pričom bude oveľa menší ako iné superpočítače. A vďaka prístupu založenom na neurónovej sieti s hrotmi spotrebuje oveľa menej energie.

Superpočítač DeepSouth je modulárny a škálovateľný, pričom využíva komerčne dostupný hardvér, takže ho možno v budúcnosti rozšíriť alebo zmenšiť, aby vyhovoval rôznym úlohám. Cieľom je posunúť spracovanie umelej inteligencie o krok bližšie k spôsobu, akým robí veci ľudský mozog, ako aj dozvedieť sa viac o mozgu a dúfať, že sa dosiahne pokrok, ktorý bude mať význam v iných oblastiach.