Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika prenáša dáta 4,5 miliónkrát rýchlejšie ako širokopásmové pripojenie

Nová technika prenáša dáta 4,5 miliónkrát rýchlejšie ako širokopásmové pripojenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodný tím výskumníkov odoslal ohromujúce množstvo dát takmer nepochopiteľnou rýchlosťou. Ide o doteraz najrýchlejší prenos dát pomocou jediného optického vlákna a ukazuje, ako rýchlo sa dá tento proces uskutočniť pomocou súčasných materiálov.

Podľa správy regulačnej skupiny Ofcom zverejnenej v septembri 2023 je vo Veľkej Británii priemerná rýchlosť širokopásmového pripojenia približne 70 megabitov za sekundu (Mb/s). To je síce dostatok na bežné veci, ale vo svete seriózneho prenosu dát to nie je príliš oslnivá rýchlosť.

V tejto oblasti sa minulý rok stanovil svetový rekord pri rýchlosti okolo jedného petabitu za sekundu (petabit je jeden milión gigabitov). Samozrejme, že tento rekord bol o niekoľko mesiacov prekonaný ďalším rekordom, ktorý dosahuje ohromujúcich 22,9 petabitu za sekundu.

Na tieto super rýchle výkony pri prenose dát však inžinieri použili viacero optických vlákien. Teraz sa výskumníkom z Astonskej univerzity vo Veľkej Británii, v spolupráci s výskumníkmi z Nokia Bell Labs v USA a Národného inštitútu informačných a komunikačných technológií v Japonsku podarilo pretlačiť cez jediný štandardný optický kábel impozantnú rýchlosť až 301 TB/s.

Tento úspech dosiahli využitím ďalších pásiem vlnovej dĺžky, ktoré existujú v optických kábloch, ale v súčasnosti sa nepoužívajú na prenos, čím vytvorili svetový rekord v počte takto odoslaných údajov. V súčasnosti sa optické vlákna používajú na prenos v pásmach C a L. Výskumný tím však prišiel na spôsob, ako posielať stabilné dáta prostredníctvom súčasne existujúcich pásiem E a S, čím sa výrazne zvýšila prenosová rýchlosť.

„Takéto pásma sa tradične nevyžadovali, pretože pásma C a L mohli poskytnúť požadovanú kapacitu na uspokojenie potrieb spotrebiteľov,“ povedal výskumník Ian Phillips. „V posledných rokoch Astonská univerzita vyvíja optické zosilňovače, ktoré pracujú v pásme E, ktoré v elektromagnetickom spektre susedí s pásmom C, ale je približne trikrát širšie. Pred vývojom nášho zariadenia nikto nedokázal riadne emulovať kanály v pásme E.“

Na stabilizáciu prenosu cez tieto ďalšie pásma tím vyvinul nové typy optických zosilňovačov a ekvalizérov optického zosilnenia, teda zariadení, ktoré zosilňujú a upravujú lúče svetelných tokov prenášajúcich dáta, ktoré prechádzajú optickými káblami. Keďže ich technika využíva už dostupnú, ale v súčasnosti nevyužívanú kapacitu káblov, výskumníci sa domnievajú, že toto riešenie by mohlo byť cenovo dostupným a ekologickým spôsobom, ako otvoriť ďalšie „pruhy na informačnej superdiaľnici“.

„Zvýšenie kapacity systému využitím väčšieho množstva dostupného spektra, nielen bežného pásma C, ale aj ďalších pásiem, ako sú pásma L, S a teraz aj E, môže pomôcť znížiť náklady na poskytnutie tejto šírky pásma,“ povedal výskumník Wladek Forysiak. „Je to tiež „ekologickejšie riešenie“ ako nasadenie väčšieho počtu novších vlákien a káblov, pretože sa lepšie využíva existujúca nasadená sieť optických vlákien, zvyšuje sa jej kapacita na prenos dát a predlžuje sa jej životnosť a komerčná hodnota.“

Táto práca bola podrobne opísaná v článku uverejnenom v magazíne Optics Letters a bola prezentovaná na Európskej konferencii o optickej komunikácii (ECOC).