Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Air Shepherd: Dróny strážiace ohrozené druhy zvierat

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nové technológie nám uľahčujú a spríjemňujú náš každodenný život, ale tiež môžu pomáhať pri ochrane nášho životného prostredia. Využívať nové technológie vo forme lietajúcich drónov sa preto rozhodla aj nezisková organizácia Lindbergh Foundation, ktorá si kladie za cieľ zvýšiť ochranu ohrozených druhov zvierat v južnej Afrike a chcú pomocou drónov riešiť závažný problém pytliactva.

Projekt s názvom Air Shepherd (Vzdušný pastier) je zameraný na ochranu slonov a nosorožcov. Tieto zvieratá sú terčom lovcov, ktorí ich zabíjajú a predávajú ich kly a rohy na čiernom trhu. Pri súčasnej miere pytliactva hrozí, že tieto zvieratá vyhynú už do desať rokov. Dróny by mohli posilniť hliadkujúce tímy ochranárov, ktorých je málo a nedokážu dostatočne pokryť celú stráženú oblasť.

Air Shepherd

Organizácia v priebehu dvoch rokov vykonala viac než 400 misií spolu s nalietanými 1000mi hodinami. Počas testovacieho obdobia v priebehu šiestich mesiacov pritom nebol zabitý žiaden nosorožec. Systém Air Shepherd používa na stráženie bezpilotné lietadlá a dróny, ktoré sú vybavené infračervenými kamerami a GPS navigáciou.

Dróny mapujú trasy zvierat z výšky a sledujú najčastejšie miesta a čas výskytu pytliakov a ich vstup do parku. Informácie posielajú do lokálneho riadiaceho centra. Tie sa spracujú cez superpočítač, ktorý sa nachádza až na pôde univerzity v Marylande. Softvér vyhodnocuje údaje a na ich základe dokáže predpovedať trasy zvierat či pytliakov a podľa toho upravuje letovú dráhu strážiacich drónov.

Air Shepherd

Riadiace centrum v teréne vysiela dróny po plánovanej dráhe a zbiera od nich tepelné snímky. V prípade podozrenia môžu dróny reagovať zmenou letovej dráhy a ak sa zistí prítomnosť pytliakov, operátor oznámi túto skutočnosť cez vysielačku strážcom parku.

Použitý softvér pracuje s obrovským množstvom údajov a podľa jeho tvorcov z univerzity v Marylande by mal byť schopný predvídať pravdepodobný výskyt pytliakov s presnosťou až na 93 percent.

Air Shepherd

Do boja proti pytliactvu sa pritom zapájajú viaceré organizácie a program Air Shepherd by pri získaní dostatočného množstva finančných prostriedkov mohol výraznou mierou pomôcť riešiť problém s lovom ohrozených druhov zvierat.

Air Shepherd