Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Algoritmus hĺbkového učenia pretvára videá na maľované umelecké diela

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok Google vypustil systém Deep Dream Generator, ktorý zaplnil svet internetu vlnou obrázkov naplnených jasnými líniami, očnými bulvami a zvláštnymi psími hlavami. Teraz tím výskumníkov z univerzity vo Freiburgu v Nemecku pracuje na rozvoji novej metódy pre neurónové siete, ktoré by mohli priniesť lepší zmysel technológie a dokážu jestvujúci umelecký štýl preniesť a hladko aplikovať do videí.

Výskumníci vychádzali z predchádzajúcich štúdií, najmä z neurónového algoritmu, pri ktorom je štýl obrazu prekrytý iným statickým obrazom s nastaviteľnými parametrami, ktoré by mohli nájsť rovnováhu medzi umeleckým štýlom a pôvodným obsahom obrazu. Tento prístup môže byť aplikovaný aj na videá, a to spracovaním snímky ako individuálneho obrazu predtým, ako sa všetky snímky spoja dokopy. No tento postup nie je ideálny a má za následok nepríjemné záblesky a celkový chaos v prechodoch pri prehrávaní snímok.

Vedci upravili algoritmus hĺbkového učenia tak, aby dokázal vytvárať hladké videá v umeleckom štýle

Aby sa tento proces vyhladil a odstránili sa nepríjemnosti, tím vedcov predstavil niekoľko pravidiel o tom, ako majú byť snímky prestavané v požadovanom čase. Časové obmedzenie podporuje systém tak, že zmení len málo z predchádzajúceho obrazu snímky a následne algoritmus uprace všetky artefakty, ktoré sa tvoria okolo okrajov záberu. Napríklad keď scénou prejde postava, veci a objekty za ňou sú monitorované tak, že keď sa znovu objavia, systém ich už nemusí prerátavať od nuly, ale pamätá si, ako vyzerali predtým, než sa stratili z dohľadu.

Algoritmus prevedie video z reálneho sveta do ľubovoľného umeleckého štýlu

Výsledkom je konzistentné a stabilné video, ktoré je oveľa prívetivejšie pre oko diváka, ako tie, ktoré nemali časové obmedzenia. Výskum bol uverejnený na internetovej adrese arXiv, a pokiaľ si chcete sami vyrobiť takéto video v umeleckom štýle, stačí si algoritmus nahrať z GitHubu, kde sú aj podrobné pokyny, požiadavky a príklady.

Vedci poskytli neurónovému algoritmu nastaviteľné parametre a pravidlá pre vytváranie videí v umeleckých štýloch