Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia rozprášila profesionálnych hráčov Dota 2

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom roku sa výskum v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia posunul míľovými krokmi dopredu. Už v minulosti sme zaznamenali niekoľko veľkých prielomov v rozvoji umelej inteligencie, od výhry kognitívneho systému Watson vo vedomostnej súťaži Jeopardy až po porážku ľudského oponenta v neuveriteľne ťažkej hre Go.

Vo všeobecnosti sa hry ukázali byť dôležitým tréningovým nástrojom pre umelú inteligenciu. Komplexné a dynamické problémy, ktoré pri hraní hry vystupujú na povrch, si často vyžadujú riešenia, ktoré sa nedajú ľahko naprogramovať či dokonca vopred predvídať.

Výskumná spoločnosť OpenAI, ktorá patrí známemu vizionárovi Elonovi Muskovi, dlhodobo kladie dôraz na takýto typ strojového učenia, kedy systém umelej inteligencie nezávisle zlepšuje kvalitu svojich schopností na základe zistených pozorovaní a pokusov a omylov. Spoločnosť nedávno odhalil svoj najnovší systém umelej inteligencie na podujatí The International, ktoré zastrešuje takzvaný eSport v profesionálnom hraní zameranom na hru Dota 2.

Systém OpenAI využil hru Dota 2 ako testovací nástroj pre svoju technológiu strojového učenia práve kvôli zložitosti a interaktivite tejto hry. Dota 2 vyžaduje od hráčov plánovanie, hľadanie rôznych trikov a spôsobov, ako oklamať protivníkov s veľkým množstvom sofistikovaných postupov. Tím výskumníkov teda nastavil systém OpenAI tak, aby sa naučil hrať túto hru sám so sebou. Systém sa naučil vyhrať od začiatku tak, že hral proti zrkadlovému oponentovi samého seba.

Tím výskumníkov zo spoločnosti OpenAI postavil svoj sytém umelej inteligencie proti profesionálnym hráčom hry Dota 2.

Po dvoch týždňoch výučby dokázala umelá inteligencia OpenAI poraziť niekoľko svetových hráčov Dota 2, vrátane profesionálneho hráča s prezývkou „Dendi“, ktorý je považovaný za jedného z najkreatívnejších a neortodoxných hráčov na scéne Dota 2.

V tomto štádiu hrá OpenAI len v jednoduchšej verzii Dota 2, v ktorej v dueli súperí jeden hráč proti druhému. Kompletná a exponenciálne zložitejšia verzia zahŕňa už dva päťčlenné tímy, ktoré proti sebe súperia. Výskumníci teraz pracujú na výučbe umelej inteligencie OpenAI tak, aby dokázala hrať aj túto kompletnú verziu. Cieľom je vypustiť systém do boja na medzinárodnú scénu profesionálneho hrania Dota 2 už na budúci rok.

Hoci sa hranie hier počítačovým systémom umelej inteligencie môže niekomu zdať ako zbytočnosť, takéto experimenty umožňujú vývojárom naďalej zdokonaľovať algoritmy strojového učenia, ktoré sa v budúcnosti môžu stať kľúčom k naozaj plnohodnotne funkčnej umelej inteligencii.

Sytém umelej inteligencie OpenAI dokázal vďaka strojovému učeniu poraziť aj jedného z najlepších profesionálnych hráčov Dota 2, ktorý má prezývku "Dendi".