Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchý trik pre neobmedzený pohyb v prostredí VR

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Virtuálna realita môže poskytnúť nevídané zážitky pri preskúmavaní obrovského virtuálneho sveta, no tie môžu byť rýchlo prerušené, ak narazíte do steny alebo stoličky vo vašej izbe. Počítačoví vedci však vyvinuli systém, ktorý vás môže prinútiť, aby ste sa v reálnom svete prechádzali v kruhoch, zatiaľ čo si myslíte, že sa vo virtuálnom svete pohybujete v obrovských vzdialenostiach.

Pohyb vo virtuálnej realite je jedným z hlavných problémov, ktorým táto pomerne nová technológia čelí a tak sa väčšina hier spolieha na to, že používateľovi dovolí, aby sa v priestore teleportoval. Existujú aj rôzne kreatívnejšie fyzické nápady, ktoré zahŕňajú rôzne trenažéry ako je napríklad Virtuix Omni.

Nový systém, ktorý vyvinuli počítačoví vedci z univerzity Stony Brook v spolupráci so spoločnosťami Nvidia a Adobe, je dosť jednoduchý no efektívny. Je založený na pohyboch ľudských očí. Ako sa človek pozerá vo svojom okolí, jeho oči skáču z jedného bodu záujmu na druhý. Tieto rýchle pohyby sú známe ako kmitanie oka. Aby sme si udržali orientáciu, naše mozgy okamžite ignorujú vizuálne signály počas týchto trhaných pohybov očí.

Počítačoví vedci vyvinuli systém, ktorý môže používateľa prinútiť, aby sa v reálnom svete prechádzal v kruhoch, zatiaľ čo si myslí, že sa vo virtuálnom svete pohybuje v obrovských vzdialenostiach.

Vedci tak vytvorili systém pre využitie týchto pravidelných momentov „efektívnej slepoty“ a vždy, keď systém deteguje túto krátku epizódu potláčania kmitania zraku, veľmi jemne pootočí kameru v upravenej náhlavnej súprave pre virtuálnu realitu. Používateľ tak podvedome upraví smer, ktorému čelí. V skutočnosti to prinúti hráča k tomu, aby sa pomaly otáčal a systém mu dodáva ilúziu, že chodí do nekonečna.

Ak treba, aby sa používateľ obrátil ostrejšie, napríklad ak sa v reálnom svete približuje k stene, systém môže vyvolať potlačenie kmitania očí vytvorením kontrastných bodov na okraji zorného poľa hráča, ktoré ho inštinktívne navedú požadovaným smerom. Tím vedcov tvrdí, že systém dokáže dynamicky naplánovať cestu tak rýchlo, že vie detegovať a presmerovať hráča okolo objektov, ako je nábytok alebo pohyblivé prekážky, ako sú iní ľudia.

Počas testov používatelia hlásili, že ani nezaregistrovali, že systém pracuje. Boli schopní putovať vo virtuálnych prostrediach, ktoré pociťovali oveľa väčšie ako miestnosť v reálnom svete, v ktorej sa úspešne vyhýbali prekážkam.

Vždy, keď systém deteguje krátku epizódu potláčania kmitania zraku, veľmi jemne pootočí kameru v upravenej náhlavnej súprave pre virtuálnu realitu. Používateľ tak podvedome upraví smer, ktorému čelí.