Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahké rukavice, ktoré vám umožnia sa dotýkať virtuálnych objektov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ovládače pre virtuálnu realitu sa síce dobre synchronizujú s vašimi pohybmi, no nedokážu sprostredkovať pocit dotyku. To však už onedlho môže byť minulosťou, pretože vedci z EPFL a ETH Zürich vyvinuli nové haptické rukavice, ktoré používateľovi pomáhajú sa dostať do hmatového kontaktu s virtuálnymi objektmi.

Technológia hmatovej spätnej väzby, tzv. haptický systém, nie je žiadnou novinkou a existujú rôzne oblasti, v ktorých sa využíva. Nové rukavice s názvom DextrES pracujú na vylepšenej technike.

Do prstov nylonových rukavíc sú vložené pásy elastického kovu s tenkým izolátorom medzi nimi. Keď sa má simulovať virtuálny objekt, na kovové pásy sa aplikuje rozdielne napätie, ktoré spôsobí, že sa stiahnu k sebe. To vytvorí brzdnú silu, ktorá znemožní používateľovi v určitom bode zovrieť prsty, čo mu dáva dojem, že niečo drží v ruke. Keď objekt vo virtuálnej realite pustí, zmení sa napätie a uvoľnia sa pásy, aby sa dalo s prstami opäť voľne pohybovať.

Rukavice DextrES pre simulovanie hmatových pocitov v prostredí virtuálnej reality.

Vedci testovali svoje rukavice DextrES na vybraných účastníkoch. Tí vykonávali rôzne úlohy v prostredí virtuálnej reality, ktoré vyžadovali jemné motorické zručnosti. Spätná väzba bola očividne pozitívna. Okrem realistických reakcií sú rukavice menej objemné ako iné ovládacie systémy, sú hrubé len 2 milimetre a ich jeden prst s vybavením váži asi 23 gramov.

Systém dokáže na každý prst preniesť silu až 40 Newtonov sily s použitím len 200 voltov a niekoľkých miliwattov energie. Vo svojej súčasnej podobe sú rukavice napájané externými káblami, ale vzhľadom na nízku spotrebu energie si vedci myslia, že by sa dali ľahko prispôsobiť na nabíjanie z malej batérie.

Rukavice DextrES pre simulovanie hmatových pocitov v prostredí virtuálnej reality.

Rukavice DextrES pre simulovanie hmatových pocitov v prostredí virtuálnej reality.