Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologický prielom umožní až 100-krát rýchlejší internet

Technologický prielom umožní až 100-krát rýchlejší internet
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Optické vlákna s pomocou svetla vytvárajú veľmi rýchle komunikačné systémy, no prenosová rýchlosť nie je jediným faktorom. Každý impulz so správou sa dá zaplniť viac údajmi, pokiaľ sa takzvane skrúti svetlo. Vedci v Austrálii vyvinuli zariadenie, ktoré je schopné dekódovať takéto lúče. Zariadenie je dostatočne malé, aby sa dalo inštalovať na koniec káblov s optickými vláknami.

Bežná technológia optických vlákien prenáša informácie ako impulzy svetla a viacerí vedci v súčasnosti experimentujú s „tvarom“ svetla pre nárast šírky prenosového pásma. Ako sľubná metóda sa pritom javí skrútenie lúčov do tvaru „vývrtky“. Stupeň krútenia svetla je známy pod pojmom Orbital angular momentum (OAM).

Namiesto toho, aby jedna vlnová dĺžka bola jedným kanálom pre informácie, každý „obrat“ svetla môže zakódovať inú hodnotu. V teoretickej rovine to môže byť nekonečný počet závitov, ktorý umožní prenášať oveľa viac údajov. To je síce pekné, no moc by to nepomohlo, ak by sa tieto informácie nedali na druhom konci dekódovať. Zariadenia, ktoré do dokážu sú však veľké.

Austrálski výskumníci z RMIT a univerzity vo Wollongongu však vyvinuli oveľa menšiu verziu dekódovacieho zariadenia. To funguje vďaka doplnkovému snímaču polovodičového kovového oxidu (CMOS). Tieto čipy konvertujú prichádzajúce fotóny na elektróny, čo umožňuje čítanie údajov bežnou elektronikou. No predtým, ako svetlo zasiahne snímač, prejde cez ďalšiu vrstvu, ktorá roztiahne skrútené svetlo.

S použitím ultratenkých nanočlánkov s veľkosťou zlomku milimetra dokáže zariadenie lepšie zapadnúť na koniec optického vlákna. Jeho veľmi malá veľkosť je kľúčom k použiteľnosti, pretože zariadenie môže byť integrované do existujúcej infraštruktúry. Tím vedcov hovorí, že zariadenie by mohlo zvýšiť šírku pásma alebo potenciálny rýchlosť spracovania vlákna viac ako 100 násobne v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. Možno nás teda čaká doba neuveriteľne rýchleho internetu.

Ilustračné foto (Zdroj: RMIT).