Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

K vývojárskym doskám Raspberry Pi sa pridal vytúžený model

K vývojárskym doskám Raspberry Pi sa pridal vytúžený model
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Raspberry Pi Foundation tvrí, že aktualizácia verzie vývojárskej počítačovej dosky Raspberry Pi 3 bola jednou z najžiadanejších požiadaviek vývojárov. To bol teda zrejme jedným z hlavných dôvodov vydania úplne novej dosky Raspberry Pi 3 Model A+. Tá má upravené chladenie a menšie rozmery ako väčšia verzia B+.

Niektoré vývojárske projekty nepotrebujú počítačovú dosku Raspberry Pi 3 Model B+, no môžu vyžadovať podobný výkon a bezdrôtové pripojenie v menšom formáte, ktorý sa blíži k podobnej veľkosti ako majú dosky HAT (Hardware Attached on Top). To je to presne to, čo prináša nová vývojárska doska Raspberry Pi 3 Model A+.

Tvorcovia tak získajú rovnaký Broadcom BCM2837B0 64 bitový štvorjadrový procesor ARM Cortex-A53 s frekvenciou 1,4 GHz a dvojpásmovú Wi-Fi bezdrôtovú sieť 802.11ac bezdrôtovú sieť ako v modeli 3B+. Tiež tu nájdeme Bluetooth 4.2 pripojenie a vylepšený tepelný manažment. Operačná pamäť LPDDR2 RAM sa však zmenšila z 1 GB na 512 MB. Rovnako ako jej väčší brat, je nová doska certifikovaná ako rádiový modul podľa pravidiel FCC.

Vývojárska počítačová doska Raspberry Pi 3 A+.

Model 3A+ disponuje jedným portom USB 2.0, plnohodnotným HDMI portom, 40-pinovým GPIO a microSD portom pre lokálne úložisko, z ktorého sa spúšťa operačný systém. K dispozícii sú aj moduly Pi Camera Module a Pi Touch Display pre pripojenie fotoaparátu a displeja.

Nová počítačová doska Raspberry Pi 3 Model A+ sa predáva za 25 dolárov. Nie je síce taká malá a lacná ako model Pi Zero W, no vývojári si môžu tak vybrať z viacerých možností, podľa požiadaviek ich projektov.

Vývojárska počítačová doska Raspberry Pi 3 A+.

Vývojárska počítačová doska Raspberry Pi 3 A+.