Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Atos posilní výpočtovú kapacitu národného superpočítačového centra v ČR

Atos posilní výpočtovú kapacitu národného superpočítačového centra v ČR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Atos podpísala dohodu o dodávke najnovšieho superpočítača, BullSequana XH2000, českému národnému superpočítačovému centru IT4Innovations. Nový superpočítač bude umiestnený v Národnom superpočítačovom centre IT4Innovations, ktoré je súčasťou Technickej univerzity v Ostrave. Bude osemkrát výkonnejší ako jeho predchodca Anselm, inštalovaný v roku 2013. BullSequana bude k dispozícii celej vedeckej komunite v Českej republike. Termín dodania nového stroja je apríl 2019.

Superpočítač budú využívať vedci z českých univerzít, ako aj z iných prestížnych vedeckých centier. Jeho využitie sa rozdelí medzi vývoj nových materiálov a liekov (50 %) a sektory biovied, astrofyziky, plnenie inžinierskych úloh a množstvo iných disciplín (50 %).

„Dopyt českých vedcov po výpočtových zdrojoch prevyšuje našu momentálne dostupnú kapacitu zhruba o 100 %. Modernizácia navýši naše kapacity a pomôže nám tento problém riešiť. Českí vedci súčasne dostanú k dispozícii najmodernejšiu technológiu, čo im umožní držať krok so svetom,“ vysvetlil Vít Vondrák, riaditeľ IT4Innovations.

„Sme hrdí, že môžeme ďalej spolupracovať s IT4Innovations a podporiť vedcov v Českej republike pri posúvaní ich výskumu,“ hovorí Martin Sůra, CEO Atos Česká a Slovenská republika. „Súčasťou nášho nového BullSequana XH2000, ktorý sme predstavili minulý týždeň na konferencii SC'18, sú najnovšie CPU a GPU procesory a akceleračné architektúry, ktoré poskytnú viac výpočtového výkonu na HPC simuláciu, rozšírenú o AI a na podporu používateľov, ktorí tak môžu ísť za hranice tradičných simulácií.“

V náročnom tendri Atos zvíťazil nielen vďaka svojej bezkonkurenčnej cenovej ponuke, ale aj vďaka najpokročilejším dostupným technológiám, ktoré sú súčasťou BullSeqana X2000. Českí vedci získajú prístup k najnovšej generácii procesorov Intel a najvýkonnejším grafickým akcelerátorom NVIDIA.

Ilustračné foto (Zdroj: Atos).

(Zdroj: Tlačová správa Atos)