Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Raspberry Pi 4 dáva vývojárom viac možností výberu pamäte

Raspberry Pi 4 dáva vývojárom viac možností výberu pamäte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mini počítače Raspberry Pi sa od svojho počiatku v roku 2012 stali neoddeliteľnou súčasťou v komunite tvorcov a vývojárov. Najnovšia generácia počítačovej dosky Raspberry Pi 4 B predstavuje významnú aktualizáciu, v porovnaní s rok starým predchádzajúcim modelom a prináša možnosť výberu veľkosti pamäte 1, 2 alebo 4 GB.

Miniatúrna počítačová doska Raspberry Pi 4 B sa môže pochváliť výkonnejším štvojdardovým procesorom ARM Cortex-A72 s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz, ktorý sľubuje dvojnásobné až štvornásobné zvýšenie výkonu v porovnaní s procesorom zo staršej generácie Pi 3 B+. Používateľ si môže vybrať modely s 1 GB, 2 GB alebo až 4 GB pamäte RAM. Prechod na LPDDR4 pamäte znamená tiež väčšiu šírku pásma.

Počítačová doska Raspberry Pi 4 B.

Aktualizované boli aj USB porty a tak napájací port micro-B bol obetovaný za USB-C port, ktorý podporuje 500 mA prúdu. Inak môžu tvorcovia využiť aj dva USB 3.0 porty a dva USB 2.0 porty. Starý konektor HDMI bol odstránený a nahradili ho dva konektory micro-HDMI pre pripojenie dvoch monitorov. Podporované je rozlíšenie až 4K pri 60 snímkach za sekundu v režime jedného monitora alebo 30 snímok za sekundu s pripojením dvoch monitorov. Grafický čip bol aktualizovaný na Mesa V3D.

Čo sa týka bezdrôtových prenosových technológií, doska Raspberry Pi 4 B získala Bluetooth 5.0, spolu s dvojpásmovou Wi-Fi 802.11ac. Nechýba ani gigabitový ethernetový port pre pevné pripojenie. Používatelia sa môžu tešiť na plnú priepustnosť vďaka riadiacemu systému Ethernet, ktorý je pripojený k externému vysielaču Broadcom PHY prostredníctvom vyhradeného rozhrania.

K Raspberry Pi 4 B sa dajú pripojiť až dva 4K monitory.

Pozornosť bola venovaná aj fyzickému dizajnu počítačovej dosky, takže Pi 4 B je kompatibilná so staršími výrobkami Pi. Operačný systém je založený na pripravovanom vydaní Debian 10 Buster s moderným používateľským rozhraním, webovým prehliadačom Chromium 74 a s množstvom technických vylepšení. Výrobca tiež prináša množstvo príslušenstva, vrátane nové štýlového puzdra, napájacieho zdroja a micro-HDMI káblov.

Počítačová doska Raspberry Pi 4 B je teraz k dispozícii za 35 dolárov (1 GB RAM), 45 dolárov (2 GB RAM) a 55 dolárov (4 GB RAM). Predchádzajúce verzie dosiek Pi sa budú naďalej vyrábať dovtedy, kým bude dopyt a ceny existujúcich produktov zostanú nezmenené.

Počítačová doska Raspberry Pi 4 B môže byť vložená do štýlového puzdra.