Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook získal vývojárov tvoriacich zariadenie pre čítanie mysle

Facebook získal vývojárov tvoriacich zariadenie pre čítanie mysle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dotykové ovládanie prstami je intuitívny a spoľahlivý spôsob pre ovládanie množstva súčasných zariadení. No čoraz viac vývojárov sa ho snaží nahradiť technológiami, ktoré by pre ovládanie dokázali využiť elektrické signály nášho mozgu. Spoločnosť Facebook práve preto zakúpila mladú firmu CTRL-Labs, ktorá vyvíja rozhranie prepájajúce mozog s počítačom.

CTRL-Labs pracuje na takzvanom nervovom rozhraní, ktoré s pomocou náramku umožní ovládanie počítača pomocou myšlienok používateľa. Túto štyri roky pôsobiacu firmu získala spoločnosť Facebook za niečo medzi 500 miliónmi a 1 miliardou dolárov. Gigant v oblasti sociálnych médií plánuje technológiu CTRL-Labs spojiť s okuliarmi pre zobrazenie virtuálnej alebo rozšírenej reality.

Akvizícia je súčasťou snahy o preskúmanie toho, ako by sa mohli dať počítače použiť na dekódovanie elektrických signálov z mozgu. Vo všeobecnosti sa dajú mozgové vlny použiť na rôzne druhy vecí, pričom môžu pomáhať napríklad s kontrolou protetických končatín alebo exoskeletonov. Facebook už dávnejšie podporoval výskum, ktorý priniesol sľubné pokroky a v spolupráci s vedcami z Kalifornskej univerzity v San Franciscu predviedol technológiu, ktorá dokáže mozgové signály prevádzať v reálnom čase na slová a frázy.

Vývojári z CTRL-Labs pracujú na takzvanom nervovom rozhraní, ktoré s pomocou náramku umožní ovládanie počítača pomocou myšlienok používateľa.

V najnovšom vývoji sa vývojári z CTRL-Lab pripoja k tímu Facebook Reality Labs a ich práca sa zameria na virtuálnu a rozšírenú realitu. S využitím odborných znalostí CTRL-Labs by sa tak mohla rozbehnúť produkcia spotrebiteľských zariadení, ktoré využívajú neinvazívnu technológiu prepojenia mozgu s počítačom.

Výsledkom by mohol byť náramok, ktorý dokáže čítať elektrické signály generované neurónmi v mieche. Tieto signály môžu napríklad dávať pokyn svalom rúk, aby vykonávali konkrétne pohyby, napríklad klikanie na tlačidlo myši, no náramok signály prevedie na príkazy pre digitálne zariadenia. V budúcnosti by sa tak dala napríklad zdieľať fotografia priateľom iba tým, že na to používateľ pomyslí.