Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Avast a ČVUT otvárajú laboratórium zamerané na umelú inteligenciu a kybernetickú bezpečnosť

Avast a ČVUT otvárajú laboratórium zamerané na umelú inteligenciu a kybernetickú bezpečnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Avast a Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Prahe (FEL ČVUT) oznamujú partnerstvo na podporu výskumu umelej inteligencie a strojového učenia. V tejto oblasti ide o prvú spoluprácu svojho druhu. Laboratórium Avastu pre umelú inteligenciu a kybernetickú bezpečnosť (Avast AI and Cybersecurity Laboratory, v skratke - AAICL), kde bude väčšina výskumu prebiehať, sa totiž nachádza v areáli FEL ČVUT na Karlovom námestí.

Avast dá k dispozícii svoje rozsiahle dáta o hrozbách z viac ako 400 miliónov zariadení a ČVUT poskytne znalosti komplexných hrozieb. Spoločný výskum má za úlohu zistiť ako predchádzať a brániť pokusom kybernetických zločincov, ktorí sa snažia využiť nové technológie a umelú inteligenciu k sofistikovaným útokom. Cieľom laboratória je okrem iného zverejniť a publikovať v tejto oblasti prelomové výskumné výsledky a vylepšiť detekčný engine malvéru Avastu, vrátane jeho algoritmov založených na umelej inteligencii.

Laboratórium AAICL

„Cieľom nášho partnerstva je zdieľanie priekopníckeho výskumu a jeho aplikácie v skutočnom svete. Aby umelá inteligencia v kontextu kybernetickej bezpečnosti fungovala správne, potrebujete nielen veľké množstvo dát, ale tiež profesionálov v kybernetickej bezpečnosti a vedcov, ktorí dokážu vypracovať detailnú analýzu malvéru, ktorá následne môže slúžiť ako vstupné dáta pre umelú inteligenciu. Spolupráca s ČVUT je navrhnutá tak, aby spojila najväčšiu kyberbezpečnostnú databázu sveta s tými najlepšími mozgami v oboru umelej inteligencie, aby sme sa od seba mohli navzájom učiť,“ hovorí CEO Avastu Ondřej Vlček. „V zlých rukách môže umelá inteligencia vytvoriť zložitejší malvér a šíriť tak napríklad masové spearphishingové útoky. Spojenie s ČVUT pomôže tieto útoky prekabátiť, teraz aj v budúcnosti.“

Laboratórium AAICL na FEL ČVUT v Prahe plánuje Avast podporiť v nasledujúcich piatich rokoch jedným miliónom dolárov. Investíciu univerzita využije na uskutočnenie výskumu umelej inteligencie a strojového učenia, na získavanie nových talentov a upevnenia svojej pozície poprednej akademickej inštitúcie v oboru umelej inteligencie a kybernetickej bezpečnosti.

Laboratórium AAICL

AAICL je pokračovaním predchádzajúcej úspešnej spolupráce Avastu a ČVUT na niekoľkých projektoch, medzi ktoré patrí napríklad výskum Aposemat, ktorý funguje od februára 2018 a zameriava sa na IoT zariadenia, alebo na nedávny objav botnetu Geost, bankového víru, ktorý napádal občanov Ruskej federácie.

Výskumník ČVUT Sebastián García, ktorý je zároveň riaditeľom AAICL, hovorí: „Spolupráca s biznisom je pre pokrok v akademickom výskumu zásadná. Laboratórium skombinuje globálny pohľad a skúsenosti Avastu, jeho dáta o hrozbách a umelú inteligenciu s kyberbezpečnostným výskumom ČVUT. Spoločne tak vytvoríme program, ktorý sa zameria na ty najväčšie kyberbezpečnostné problémy našej doby, vrátane detekcie zložitého, vyvíjajúceho sa malvéru, bezpečnosti IoT zariadení a identifikácie a analýzy fake news.“

Laboratórium AAICL na plný úväzok zamestná troch výskumníkov a až 10 doktorandov z FEL ČVUT.

Laboratórium AAICL

(Zdroj: Tlačová správa Avast)