Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vízia aplikácii pre dva displeje v systémoch Windows 10X a Android

Vízia aplikácii pre dva displeje v systémoch Windows 10X a Android
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft zdieľa podrobnosti o tom, ako by mohli vyzerať aplikácie na zariadeniach s dvoma obrazovkami, ako sú Surface Duo so systémom Android a Surface Neo s operačným systémom Windows 10X. Teraz Microsoft pripravuje vývojárov na testovanie aplikácií, aby zistili, ako ich obe zariadenia rozprestierajú na svojich dvoch displejoch.

Podľa spoločnosti Microsoft bude aplikácia v predvolenom nastavení zaberať jednu obrazovku. Používatelia zariadení Surface Duo alebo Surface Neo môžu potom rozprestrieť aplikáciu na obidva displeje či už budú otočené na šírku alebo na výšku. Microsoft predpokladá, že vývojári aplikácií budú experimentovať s rôznymi spôsobmi využitia oboch obrazoviek. Niektoré z návrhov zahŕňajú jednoduché použitie oboch obrazoviek ako rozšírenej plochy, kedy sú napríklad dve strany dokumentu zobrazené naraz, alebo použitie druhého displeja ako sprievodného či zdvojeného pohľadu na niečo alebo hlavná časť aplikácie na jednom displeji a podrobnosti či nástroje na druhom displeji.

Ide o „počiatočné nápady na vzory rozloženia aplikácií“ a spoločnosť Microsoft by ich mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozšíriť o ďalšie práve na základe spätnej väzby od vývojárov. Microsoft pritom chce, aby vývojári optimalizovali svoje aplikácie navrhnuté napríklad pre prácu s poznámkami tak, aby čo najlepšie fungovali v režime na šírku.

Zatiaľ čo systém Windows 10 už natívne podporuje dotykové ovládanie, Microsoft chce, aby vývojári aplikácií s dvoma obrazovkami prijali funkciu drag and drop. Pretože aplikácie sa v predvolenom nastavení otvárajú na jednom displeji cez celú obrazovku, môžete ich tiež otvoriť tak, aby na každom displeji boli spustené dve vedľa seba. Ak vývojári povolia pre svoje aplikácie viac inštancií, bude si používateľ tiež môcť spustiť viacero rovnakých aplikácií a uložiť ich vedľa seba.

Tablet s dvomi displejmi Microsoft Surface Neo.

Vyzerá to tak, že spoločnosť Microsoft pripravuje vývojárov aplikácií prevažne pre zariadenia s dvoma obrazovkami a nie pre celistvé skladacie displeje. Tieto displeje sú oddelené očividnou medzerou s otočným závesom. Microsoft preto odporúča, aby sa dialógové okná spúšťané aplikáciou presúvali na jednu obrazovku namiesto toho, aby sa snažili roztiahnuť na obe strany. To isté platí pre kontextové ponuky alebo rozbaľovacie ponuky, ktoré by v ideálnom prípade mali považovať medzeru medzi obrazovkami za hranicu a nemali by sa tam snažiť zobraziť.

Vývojári si tiež môžu zvoliť, ako spracovať obrázky preklenujúce sa cez dva displeje. Môžu ich buď maskovať, kedy je obrázok vykresľovaný akoby pod medzerou alebo sa môže rozdeliť na dve časti, kedy sa obraz odreže. Technika masky ponecháva na mozgu používateľa „prirodzene spájať neviditeľné časti“ a je to Microsoftom odporúčaná technika pre zobrazovanie videí a fotografií.

Microsoft tiež vydáva emulátor pre Android pre zariadenie Surface Duo, aby umožnil vývojárom testovať mobilné aplikácie. Emulátor Windows 10X pre zariadenie Surface Neo dorazí koncom budúceho mesiaca. Emulátor Androidu bude prirodzene podporovať aplikácie pre operačný systém Android a verzia systému Windows 10X bude obsahovať podporu pre natívne rozhrania Windows API, ktoré vývojárom umožnia zisťovať polohy závesu a optimalizovať svoje win32 alebo Universal Windows Platform (UWP) aplikácie pre tieto nové zariadenia. Spoločnosť Microsoft tiež navrhuje nové webové štandardy pre rozloženie s dvoma obrazovkami a „aktívne inkubuje nové možnosti, ktoré umožnia webovému obsahu poskytnúť skvelý zážitok na zariadeniach s dvoma obrazovkami“.

Smartfón s dvomi displejmi Microsoft Surface Duo.