Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fugaku bol korunovaný za najvýkonnejší superpočítač na svete

Fugaku bol korunovaný za najvýkonnejší superpočítač na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Japonsku postavili nový superpočítač s názvom Fugaku, ktorý sa hneď umiestnil na prvom mieste v zozname superpočítačov Top500. Prekonal tak superpočítač Summit, ktorý v tomto segmente vládol počas posledných rokov.

Superpočítač Fugaku je nainštalovaný v Centre výpočtovej techniky RIKEN v japonskom meste Kobe. Len tento mesiac začal s niektorými prvými činnosťami a už sa stal najvýkonnejším superpočítačom na svete. Platofrorma zoznamu superpočítačov Top500 hodnotí predovšetkým systémy, ktoré sú založené na metrike High Performance Linpack (HPL) a nový superpočítač Fugaku sa môže pochváliť výkonom HPL 415,5 petaflopov. Vďaka tomu je až 2,8-krát výkonnejší ako doterajší najvýkonnejší superpočítač Summit so 148,8 petaflopmi.

Vďaka ďalšiemu zníženiu presnosti by Fugaku mohol dosahovať špičkový výkon až 1 000 petaflopov. To ho posúva do rozsahu exaflopu, v ktorom budú vedené bitky o prvenstvo medzi superpočítačmi novej generácie. Navyše podľa alternatívnej metriky High-Performance Conjugate Gradient (HPCG) sa Fugaku tiež nachádza na vrchole. Beží na 13,4 HPCG-petaflopoch, čo predstavuje obrovský skok oproti Summitu s 2,93 HPCG-petaflopmi.

Superpočítač Fugaku je nainštalovaný v Centre výpočtovej techniky RIKEN v japonskom meste Kobe.

Superpočítač Fugaku prevádzkuje 158 976 samostatných procesorov, ktoré sú založené na 48-jadrovom systéme A64FX od spoločnosti Fujitsu. Vďaka tomu je Fugaku aj prvý najvýkonnejší superpočítač, ktorý beží na procesoroch s architektúrou ARM.

Fugaku si však pravdepodobne svoju korunu neudrží príliš dlho. Budúci rok sa začne vážna revolúcia v oblasti superpočítačov, keď spoločnosť Intel a ministerstvo energetiky USA uvedú na trh superpočítač Aurora, ktorý bude mať výpočtový výkonom 1 exaflop. A chystá sa aj ďalší superpočítač Frontier, ktorý skočí až na 1,5 exaflopu. Hoci Fugaku môže technicky už teraz dosiahnuť 1 exaflop, je to len počas konkrétneho typu operácie, zatiaľ čo Aurora a Frontier to urobia natívne.

Superpočítač Fugaku má začať svoju plnú prevádzku v roku 2021.