Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pevný disk s vrstvami grafénu uloží až desaťkrát viac údajov

Pevný disk s vrstvami grafénu uloží až desaťkrát viac údajov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Využitím zázračného materiálu grafénu sa vedcom podarilo spraviť doslova technologický skok vpred v oblasti ukladania dát. Nový dizajn pevného disku (HDD) má vďaka grafénu bezprecedentnú hustotu dát, ktorá podľa tímu predstavuje až desaťnásobné zvýšenie oproti súčasným technológiám.

Na HDD sa dáta zapisujú na rýchlo sa točiace platne pomocou pohyblivej magnetickej hlavy. Špeciálne vrstvy nazývané ako uhlíkové ochranné nátery (Carbon Overcoats - COC) chránia tieto platne pred mechanickým poškodením a koróziou počas prevádzky pevného disku. No môžu pôsobiť len v určitom teplotnom rozmedzí a tiež zaberajú veľa miesta.

Vedci z Cambridgeskej univerzity však dokázali nahradiť COC vrstvy používané v komerčných pevných diskoch jednou až štyrmi vrstvami grafénu. To je materiál, ktorý tvorí jediná vrstva atómov uhlíka s neuveriteľnou pevnosťou a flexibilitou. Takmer dvojrozmerná tenkosť grafénu tak umožnila značné úspory priestoru. No grafén tiež prekonal súčasné vrstvy COC v prevencii mechanického opotrebenia, znížil možnosť korózie až 2,5-násobne a tiež poskytuje dvojnásobné zníženie trenia.

Najsľubnejšie však je, že integrovanie grafénových vrstiev zvýšilo prevádzkovú teplotu, v je HDD schopný pracovať. Tím tak mohol použiť pokročilú technológiu zápisu s názvom Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), ktorá ohrieva záznamovú vrstvu na vyššie teploty a umožňuje, aby boli dátové bity oveľa menšie a hustejšie skladované, pričom zostávajú stabilné.

Technológia HAMR je pritom nekompatibilná so súčasnými vrstvami COC, no zázračný materiál grafén dokázal prebrať teplo. Kombinácia tohto, spolu s úsporou miesta, viedla k tomu, čo podľa vedcov predstavuje bezprecedentnú dátovú hustotu 10 terabajtov na štvorcový palec (2,54 cm2), čo je oproti dnešným riešeniam desaťnásobný nárast.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Communications.