Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci „hackli“ mozog ovocných mušiek, aby sa dali ovládať na diaľku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Riceovej univerzity ukázali, ako môžu hacknúť mozog ovocných mušiek, aby ich mohli ovládať na diaľku. Mušky vykonali určitú činnosť v priebehu sekundy po tom, ako bol do určitých neurónov v ich mozgu vyslaný príkaz.

Tím začal genetickým inžinierstvom mušiek tak, aby v niektorých neurónoch exprimovali určitý iónový kanál citlivý na teplo. Keď tento kanál zacítil teplo, aktivoval neurón. V tomto prípade tento neurón spôsobil, že mucha roztiahla krídla, čo je gesto, ktoré často používajú počas párenia.

Tepelný spúšťač mal podobu nanočastíc oxidu železa, ktoré boli hmyzu vstreknuté do mozgu. Keď sa v blízkosti zapne magnetické pole, tieto častice sa zahrejú, čo spôsobí, že sa neuróny aktivujú a mucha zaujme pózu roztiahnutých krídel.

Na otestovanie systému výskumníci držali tieto upravené ovocné mušky v malom kryte na vrchole magnetickej cievky a sledovali ich pomocou kamier. A keď sa následne zaplo magnetické pole, muchy skutočne roztiahli krídla približne do pol sekundy.

Nová štúdia vytvorila ovocné mušky, ktoré sú v podstate diaľkovo ovládané.

„Na štúdium mozgu alebo liečbu neurologických porúch vedecká komunita hľadá nástroje, ktoré sú neuveriteľne presné, ale zároveň minimálne invazívne,“ povedal Jacob Robinson, autor štúdie. „Diaľkové ovládanie vybraných nervových obvodov pomocou magnetických polí je pre neurotechnológie akýmsi svätým grálom. Naša práca je dôležitým krokom k tomuto cieľu, pretože zvyšuje rýchlosť diaľkového magnetického ovládania, čím sa približuje prirodzenej rýchlosti mozgu“.

Priamym cieľom tímu je použiť tento druh technológie na obnovenie časti zraku pacientov s poruchami zraku. Stimuláciou zrakovej kôry by mohli v podstate obísť oči. Podobné techniky boli použité na ovládanie pohybov myší, čo by mohlo viesť k lepšej liečbe problémov s pohyblivosťou, ktorých príčiny sú v mozgu.

Agentúra DARPA, ktorá projekt financuje, má iné plány. V konečnom dôsledku chce vyvinúť náhlavnú súpravu, ktorá by dokázala čítať nervovú aktivitu v mozgu jednej osoby a potom ju zapísať do mozgu inej osoby, čím by sa v podstate prenášali myšlienky alebo vnemy medzi ľuďmi. Áno, tento koncept môže znieť tak trocha strašidelne.

Výskum bol uverejnený v magazíne Nature Materials.