Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívny obojživelný robot v sebe skrýva hada a stonožku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty, ktoré sa pohybujú po súši aj po vode, sú potenciálne veľmi užitočné, ale bývajú aj zložité a pomerne pomalé. Nový obojživelný robot inšpirovaný biotechnikou však využíva relatívne jednoduchý mechanizmus na to, aby sa mohol vlniť poriadnou rýchlosťou.

Obojživelný robot s názvom AmphiSAW, ktorý bol vyvinutý na izraelskej Ben-Gurionovej univerzite v Negeve, bol inšpirovaný spôsobom, akým sa salamandry a hady pohybujú vo vode, a spôsobom, akým sa stonožky pohybujú po zemi.

Robot s dĺžkou 51,3 centimetra, šírkou 16,4 centimetra a hmotnosťou 1 245 gramov pozostáva z väčšej časti z 3D tlačených komponentov, pričom vpredu má hlavový modul, uprostred vertikálne zvlnený chvost a vzadu dva plaváky a elektronicky riadené kormidlo. V hlave sa nachádzajú tri motory, batéria, mikrokontrolér, jednotka GPS a rádiový prijímač.

Pohľad na robota AmphiSAW pod vodou.

Chvost tvorí horizontálna špirála pripomínajúca vývrtku, ktorá sa vinie cez stredy 14-tich spojených dutých článkov pádla. Jeden z motorov v hlavovom module otáča špirálou, čo spôsobuje, že články sa postupne pohybujú nahor a nadol, čím vytvárajú súvislý rad sínusoidných vĺn, ktoré sa pohybujú po celej dĺžke chvosta.

Tento jedinečný štýl pohybu umožňuje robotovi AmphiSAW plaziť sa po zemi rýchlosťou 1,5 dĺžky tela za sekundu a plávať po vodnej hladine rýchlosťou 0,74 dĺžky tela za sekundu. To znamená, že hlava robota môže byť vybavená dvoma rotujúcimi nohami alebo kolesami, ktoré sú nezávisle poháňané ďalšími dvoma motormi.

Robot AmphiSAW používa nohy na prekonanie koreňa stromu.

V tejto konfigurácii sa rýchlosť na súši zvýši na 4 dĺžky tela za sekundu, pričom robot dokáže lepšie prekonávať prekážky a jeho nohy / kolesá sa dajú použiť na diferenciálne riadenie. Rýchlosť plávania sa tiež zvýši takmer o 50 %, ale je tu kompromis. Nohy / kolesá pridávajú veľký odpor a spotrebujú veľa energie, keď sa používajú vo vode, takže sa neodporúčajú prevažne na vodné aplikácie. Robota možno pritom ovládať rádiom na diaľku v reálnom čase alebo ho možno naprogramovať tak, aby autonómne sledoval sériu bodov GPS.

Podľa vedcov sa rýchly a zároveň jednoduchý a lacný obojživelný robot AmphiSAW môže pochváliť „najnižšími nákladmi na dopravu spomedzi všetkých obojživelných robotov uvádzaných v literatúre“, ak sa používa bez pridaných nôh alebo kolies. Technológiu možno tiež ľahko zväčšiť alebo zmenšiť na použitie v aplikáciách, ako je pátranie a záchrana, morský výskum a akvakultúra.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Bioinspiration & Biomimetics.

Robot AmphiSAW údajne plával "dlhodobo a stovky metrov" na jedno nabitie batérie bez akýchkoľvek technických porúch alebo výrazného vniku vody.