Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci zistili, že na čistenie ovzdušia v mestách najlepšie funguje kombinácia stromov

Vedci zistili, že na čistenie ovzdušia v mestách najlepšie funguje kombinácia stromov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetci vieme, že stromy pomáhajú čistiť vzduch v mestách, ale ktoré stromy to robia najlepšie? Podľa nového výskumu, ktorý sa uskutočnil vo Švédsku, zmes listnatých a ihličnatých stromov prinesie najviac úžitku.

V rámci štúdie tím z Göteborskej univerzity pod vedením profesora Hakana Pleijela analyzoval listy a ihličie 11 druhov stromov rastúcich v rovnakej oblasti Göteborskej botanickej záhrady. Listnaté stromy pozostávali z osiky, čerešne, jarabiny, buka, duba, orecha a brezy, zatiaľ čo ihličnaté stromy tvorili smrekovec, smrek, jedľa a borovica čierna.

Keďže veľká časť znečistenia ovzdušia v mestských oblastiach pochádza z automobilov, vedci sa zamerali na polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktorých najväčším zdrojom v mestách je doprava. Celkovo sa analyzovalo 32 rôznych PAU, z ktorých niektoré boli viazané na častice a iné boli plynné.

Zo všetkých drevín sa zistilo, že najlepšie absorbujú plynné PAU vo svojom ihličí borovica čierna a jedľa. Na rozdiel od listnatých stromov, ktoré v zime strácajú listy, si väčšina ihličnatých stromov zachováva ihličie po celý rok, čo im umožňuje zachytávať PAU v lete aj v zime.

Vedci analyzovali listy a ihličie 11-tich rôznych druhov stromov.

Zistilo sa, že ihličnatý strom, ktorý zhadzuje ihličie, smrekovec, najlepšie absorbuje PAU viazané na častice. Na ďalších miestach sa umiestnili všetky listnaté stromy. Je to pravdepodobne preto, že ich široké listy predstavujú väčšiu plochu na zachytávanie častíc ako tenké ihličie smreka, jedle a borovice.

Vedci poznamenali, že sa nezdá, že by znečisťujúce látky ovplyvňovali schopnosť stromov vykonávať fotosyntézu, hoci dodali, že v oveľa viac znečistených mestách to tak nemusí byť. Vedci tiež vyjadrili obavy z možnosti, že keď stromy zhodia listy a ihličie obsahujúce PAU, znečisťujúce látky sa môžu hromadiť v pôde, pretože tieto listy a ihličie sa časom rozkladajú.

Okrem toho tím naznačuje, že jednoduché obloženie ulíc stromami nemusí byť vždy najlepším riešením. Ak je napríklad ulica príliš úzka, previsnuté stromy by mohli znížiť prúdenie vzduchu a zadržiavať znečisťujúce látky v blízkosti cesty. V takomto prostredí môže byť účinnejšie použitie nižšie rastúcich rastlín, napríklad živých plotov.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Ecological Indicators.