Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyvinuté probiotikum pomáha myšiam zbaviť sa alkoholu

Vyvinuté probiotikum pomáha myšiam zbaviť sa alkoholu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínski výskumníci vytvorili probiotikum špeciálne navrhnuté tak, aby uvoľňovalo enzým metabolizujúci alkohol nazývaný ako ADH1. Potom tou látkou kŕmili myši a opili ich. Výsledky ukázali úspech v tom, že myši neboli príliš opité a látka im pomohla rýchlejšie odstraňovať alkohol z ich systémov. Ak rovnaké výsledky budú platiť aj pre ľudí, probiotiká by mohli priniesť spôsob, ako nás nielen ochrániť pred nepríjemnejšími vedľajšími účinkami pitia, ale mohli by nájsť uplatnenie aj pri liečbe ochorení pečene.

Keď ľudia požívajú alkohol, enzým známy ako alkoholdehydrogenáza (ADH) sa používa na jeho metabolizáciu. Zatiaľ čo ADH je vo svojej práci dosť efektívny, výskum ukázal, že jeho bratranec ADH1B je ešte lepší. Nachádza sa v polynézskych a východoázijských populáciách a je 100-krát účinnejší pri metabolizácii alkoholu ako bežný enzým ADH.

Pomocou tejto formy enzýmu prišiel tím výskumníkov z Inštitútu zoológie Čínskej akadémie vied na jednoduchý a neškodný spôsob jeho distribúcie. Geneticky pozmenili baktériu Lactococcus lactis, aby po požití vylučovala enzým ADH1B. Potom ho zapuzdrili, aby prežil cestu drsným prostredím tráviaceho traktu, dali ho niektorým myšiam a opili ich vínom.

Myši, ktoré nedostali probiotikum, boli dosť opité, o čom svedčí fakt, že keď ich vedci položili na chrbát hodinu po vypití, nedokázali sa prevrátiť. Ale pre myši, ktoré užili tabletku, sa polovica mohla prevrátiť po hodine a štvrtina nikdy nestratila svoju schopnosť prevrátiť sa.

Navyše, po dvoch hodinách neliečené myši stále zaznamenávali stúpajúcu hladinu alkoholu v krvi, zatiaľ čo u myší, ktoré užívali probiotiká, začali hladiny alkoholu klesať. Ak sa liečba ukáže ako bezpečná pre ľudí, čo je pre vedcov ďalšia cesta skúmania, podobné probiotikum exprimujúce enzýmy by nám mohlo pomôcť rýchlejšie metabolizovať alkohol a možno nás ochrániť pred obávanou kocovinou, ktorá prichádza s nadmernou konzumáciou alkoholu.

Ak vezmeme do úvahy, že konzumácia alkoholu je spojená so všetkým, od rakoviny cez zrýchlené starnutie až po zmenšovanie mozgu, čokoľvek, čo nám pomáha ho lepšie metabolizovať, by bolo vítaným vývojom. V súlade s tým súčasná štúdia navyše ukázala, že liečené myši tiež zhromaždili menej lipidov a triglyceridov v pečeni, čo znamená, že pilulka by mohla pomôcť zmierniť niektoré škody, ktoré alkohol môže spôsobiť tomuto orgánu.

„Veríme, že geneticky upravené probiotiká poskytnú nové nápady na liečbu ochorení pečene,“ povedala spoluautorka štúdie Meng Dong, Ph.D. „Sme nadšení zo zlepšenia rekombinantných probiotík pri akútnom alkoholovom poškodení pečene a čriev“.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Microbiology Spectrum.