Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot používa satelitné nástroje na chôdzu po kladine

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď štvornohé roboty môžu prekonať svojich kolesových náprotivkov pri prechádzaní nerovným terénom, stále nie sú schopné udržať rovnováhu pri pohybe po úzkych hrebeňoch. To by sa však mohlo zmeniť, pretože vedci vymysleli metódu, ktorá im umožní chodiť po kladine.

Pod vedením odborného asistenta Zacharyho Manchestera, tím inžinierov z Inštitútu robotiky na univerzite Carnegie Mellon, začal s komerčne dostupným robotom Unitree A1. Pristúpili k montáži dvoch zariadení známych ako aktuátory reakčných kolies na chrbát robota. Tieto nástroje sa skrátene nazývajú ako RWA a bežne sa používajú na úpravu momentu hybnosti satelitov.

„V podstate máte veľký zotrvačník s pripojeným motorom,“ povedal Manchester. „Ak otáčate ťažkým zotrvačníkom jedným smerom, satelit sa otáča opačným smerom. Teraz ho vezmite a položte ho na telo štvornohého robota“.

Jeden z RWA ovláda os sklonu robota, zatiaľ čo druhý ovláda os otáčania. Obe sú umiestnené v jedinom 4,3 kilogramovom module. Nezáleží na tom, ktoré z nôh robota sú v kontakte s kladinou, pretože RWA jednoducho a automaticky kompenzujú akékoľvek zmeny v jeho strede rovnováhy.

Štvornohý robot Unitree A1 využíva dva aktuátory reakčného kolesa (RWA) na udržanie rovnováhy bez ohľadu na to, ktorá z jeho nôh je v kontakte s trámom.

V laboratórnych testoch bol robot nielen schopný prejsť po dĺžke približne 3 metrového 6 centimetrov širokého dreveného trámu, ale odolal aj pokusom o jeho zhodenie. Keď spadol hore nohami z výšky asi pol metra, dokázal sa dokonca prevrátiť vo vzduchu a pristáť na nohách ako mačka.

Manchester verí, že takáto pridaná funkcia pomôže dostať štvornohých robotov z laboratória do reálneho sveta. „Štvornožky sú ďalšou veľkou vecou v robotoch,“ povedal. „Myslím, že v najbližších rokoch ich vo voľnej prírode uvidíme oveľa viac“.

Tím bude prezentovať príspevok o svojom výskume tento rok v júni na Medzinárodnej konferencii o robotike a automatizácii v Londýne. Upraveného štvornohého robota Unitree A1 si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Každý RWA generuje krútiaci moment až 5 Nm pozdĺž svojej príslušnej osi.